38° Пазарджик


Връщат ли се мутренските времена у насЛюбопитно

Пазарджишки алпинист опита атака на връх Ленин в планината Памир
2021-07-30 21:53:52

 Пазарджишкият алпинист Христо Макрелов направи опит да покори втория по височина връх в планината Памир – Абу Али ибн Сина, по-известен като връх Ленин (7134 метра). Макрелов и останалата част от групата стигнаха успешно до базов лагер 3 (6100 метра). При първия опит – в петък (30 юли), в опит да атакуват върха обаче времето е било изключително ветровито, а през нощта е имало постоянен снеговалеж.
„На около 6300 метра стана ясно, че ветровете ще се усилват, прогнозата не беше благоприятна (45-50 км/ч) и се взе решение да се върнем на лагер 3. Уви - не успяхме. Но сме здрави и живи, по палатките. Тук също не е цвете времето. Но поне сме на сухо и завет. Яд ме е само, че не си изпълних каузата във вида, в който я виждах. До скоро и бъдете спокойни за нас. Скоро се прибириме и ще разказваме. Има много“, написа в профила си в социалните мрежи Христо Макрелов.
Преди две години – на 29 юли 2019 година, Макрелов стъпи на върха на Елбрус (5642 метра), като част от друга експедиция. Успех, който е постиган и от други алпинисти, но с малката разлика, че нашият съгражданин е с 50% инвалидност. Водещата му диагноза е детска церебрална парализа, с претърпени 7 операции на левия крак, като разполага с едва 10% от капацитета на движение и функции на глезена и стъпалото си.
„Искам да дам повод на близките ми, на хората в неравностойно положение и на цялата Пазарджишка общественост да се гордее с мен“, коментира Макрелов преди заминаването си.

 

 

Историческо: Пазарджиклия изведе България до олимпийска титла по шахмат
2021-07-21 11:33:09

 Българският национален тим по кореспондентен шах, предвождан на 1-ва дъска от пазарджишкия гросмайстор Николай Нинов, постигна изключителен триумф на протичащия повече от 5 години финал на 19-та Олимпиада по кореспондентен шах на ICCF.

Победата на нашия съгражданин над украинския гросмайстор Тереля донесе и минимален успех в мача, като с набраните 27 точки България изпревари четирикратните олимпийски шампиони от Чехия и стана недостижима на върха.

 Успехът е още по-сериозен, като се има предвид, че бе постигнат в конкуренцията на най-силния отбор в света в последните 20 години – Германия, който остана едва на четвърто място. Преди тях и след България се наредиха Чехия и Полша.

 Кореспондентният шах в България има 70-годишна традиция, като за пръв път нашите състезатели стават олимпийски шампиони.

Три медала за Бадминтон клуб „Георги Бенковски“ на турнира в Пазарджик
2021-06-29 18:11:12

 Бадминтон клуб „Георги Бенковски“ спечели 3 медала на националния турнир „Георги Бенковски“, провел се в Пазарджик през изминалия уикенд. И трите отличия бяха във възраст до 17 години - две бронзови и едно сребърно.

Радостина Ангелова взе среброто, бронз заслужи Ива Керемидчиева, а при юношите в същата възрастова група с бронз се окичи Иван Николов.

При девойките Под 17 години на първо място се класира Мелинда Попова (Дупница), на второ място завърши Радостина Ангелова (БК “Георги Бенковски“ Пазарджик), която е възпитаничка на Спортното училище, а на трето място финишираха Ива Керемидчиева (БК “Георги Бенковски“ Пазарджик) и Кристина Ангелова от (Бадминтон Скуош клуб Пазарджик).

При Под 17 години юноши на сингъл шампион стана Георги Катеров (Стара Загора), второто място е за Денислав Ангелов (Стара Загора), а на трето място завършиха Иван Николов (БК “Г. Бенковски“ Пазарджик) и Борис Божилов (Стара Загора).

Във възраст Под 15 години юноши шампион стана Димитър Николов (Атлет Първомай), на второ място остана Адриан Симеонов (Бадминтон Скуош клуб Пазарджик), а на трето място завършиха Илхан Алиян (Хасково) и Георги Рупцов (Атлет Първомай).

При девойки Под 15 години на първо място се класира Ивана Гюрова (Хасково), на второ място завърши Божидара Боянова (Хасково), трето място спечелиха Елена Попиванова (Атлет Първомай) и Кристияна Дамянова (Хасково).

Ръководството на клуб „Георги Бенковски“ благодари на „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“ и Община Пазарджик за финансирането на турнира, на главния съдия Слънчезар Цанков, както и на останалите рефери за професионалното отношение по време на надпреварата.

Турнир по бадминтон „Георги Бенковски“ през уикенда
2021-06-25 16:08:30

 Бадминтон клуб „Георги Бенковски“ организира национален турнир „Георги Бенковски“ в Пазарджик на 26/27 юни в зала „Васил Левски“. Надпреварата е за юноши и девойки под 15 и 17 години. Състезанието се организира за четвърта поредна година, като се играе само една дисциплина - единично юноши и девойки.

 Участие ще вземат следните клубове: Пазарджик (и двата клуба), Хасково, Стара Загора, Първомай, Пещера, Пловдив и Дупница. Във възрастите под 15 години юноши и девойки на този етап има записани 30 състезатели, а при Под 17-годишните – 11 представители. При Под 15-годишните състезателите играят в групи, а при Под 17-годишните по системата всеки срещу всеки.

 Представителите на Бадминтон клуб „Георги Бенковски“ във възраст под 17 години са - Иван Николов, Радостина Ангелова, Ива Керемидчиева и Деяна Цветкова.

 Ръководството на клуба в лицето на Димитрийка Димитрова благодари на председателя на сдружение „Младежки спортен клуб Пазарджик спортува“ Ренета Камберова и на екипа на Община Пазарджик дирекция „Образование и култура“ за финансирането на турнира.

 „Искам да изкажа благодарност и към колегите, които успяха да организират децата и предпочетоха нашия турнир, тъй като на същите дати има още две състезания в тази възраст“, коментира още Димитрийка Димитрова.

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  >> 
Всички права запазени © Разработено от Ирида Дизайн