38° Пазарджик


Връщат ли се мутренските времена у насРегион

Обучават секретари и инспектори срещу трафика на хора
2021-07-29 14:55:45

 Местната комисия за борба с трафика на хора – гр. Пазарджик в партньорство с Националната комисия за борба с трафик на хора и МКБППМН при Община Велинград организират регионално обучение за секретарите на МКБППМН и инспекторите от Детска педагогическа стая от област Пазарджик на тема: Интернет пространството като механизъм за въвличане в трафик на хора при условия на социална изолация и дистанционно обучение.

Обучението ще се проведе на 29.07.2021 г. (четвъртък) и ще премине под знака на Международния ден за борба с трафика на хора – 30 юли.

  За обучител е поканена г-жа Антоанета Василева, Първи вицепрезидент на Експертната група за борба с трафика на хора (ГРЕТА) към Съвета на Европа и международен експерт със сериозен опит в провеждането на подобни тематични обучения. ГРЕТА отговаря за наблюдението на прилагането на Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на хора от страните, които са я ратифицирали, в т. ч. и България, и за изготвянето на доклади за оценка на мерките, предприети от всяка страна.

Обучението ще предостави възможност на секретарите на МКБППМН и на инспекторите от ДПС в регион Пазарджик да повишат знанията си, уменията си и да обменят ценен опит и идеи за превенция на трафика на хора сред подрастващите.

Място на провеждане: хотел ”Форум” гр. Пазарджик, начален час: 10:00 ч.

Деца от Панагюрище участваха в събитието Hello Space/Bulgaria Calling
2021-07-27 14:34:21

 Може ли кокошка да снесе яйце в Космическата станция? Ако построим асансьор до Космоса, колко ще бъде висок? Вярно ли е, че на Юпитер от небето валят диаманти и как празнувате рождени дни в станцията? Това бяха само малка част от въпросите, които деца от цяла България отправиха към двама астронавти - Марк Ванде Хей и Тома Песке, които са част от 65-ата експедиция до Международната космическа станция. Живата връзка с Космоса стана възможна по време на събитието Hello Space/Bulgaria Calling, организирано от Атлантическия клуб на 26 юли, с финансовата подкрепа на фондация „Лъчезар Цоцорков“. 15 деца от Клуба по астрономия в СУ „Нешо Бончев“ в Панагюрище се включиха в различните творчески работилници, които бяха организирани по време на събитието. „Децата бяха много развълнувани и благодарим на „Асарел-Медет“, че ни даде възможност да се включим в инициативата“, каза Радка Семова – ръководител на Клуба по астрономия. Панагюрските ученици се включиха в различни експерименти, като извличане на ДНК от банан, където седмокласничката Иванина Пенелова бе една от най-добрите. Най-развълнуван от участието си в Hello Space/Bulgaria Calling беше третокласникът Димитър Томов, който е страстен почитател на всичко, свързано с Космоса. Митко показа завидни познания по астрономия и изработи впечатляващи модели на Земята и Юпитер.

Над 200 малчугани от цялата страна посетиха щанда на „Асарел-Медет“АД по време на форума и си взеха за спомен руден образец. Някои от по-любознателните имаха възможност да разгледат отблизо минералите от рудник „Асарел“ през микроскопа на минералога на компанията Венцислав Стоилов. През целия ден учениците участваха в над 20 космически работилници и лаборатории – за строене на роботи за доставка на храна в Космическата станция, такива по математика, изучаване с 3Д модели формата на Земята, за колонизиране на Марс и работилници с „Майн Крафт“.

Приветствие към участниците в Hello Space/Bulgaria Calling и астронавтите от Международната космическа станция отправи първият български космонавт Георги Иванов. „Деца, не спирайте да мечтаете за Космоса“, призова учениците той.

Живата връзка с Космическата станция бе открита от посланика на САЩ в България Херо Мустафа. „Надявам се тази програма да вдъхнови днешните деца да станат бъдещите изследователи и да следват стъпките на Нийл Армстронг, Георги Иванов и Александър Александров. Нека да се стремим към звездите заедно”, заяви тя. След това със съдействието на Центъра за управление на полети в Хюстън бе осъществена връзка с Международната космическа станция. В продължение на над 20 минути астронавтите Марк Ванде Хей и Тома Песке отговаряха на децата, но бяха хванати неподготвени от едно от хлапетата, което буквално ги „застреля“ с въпроса за безкрайността на Вселената и хипотезата, че тя постоянно се разширява. „Как нещо, което няма край, може да се разширява“, попита Лъчезар. „Не знаем, но се надяваме, че представител на Вашето поколение ще ни даде този отговор след години“, отвърнаха астронавтите.

Президентът на Атлантическия клуб Соломон Паси благодари на всички, които са помогнали за осъществяването на събитието и припомни за приноса на покойния председател на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“АД проф. д-р Лъчезар Цоцорков за развитието на българската база на Антарктида. „Проф. Цоцорков ни подкрепи да стъпим на Южния полюс, а сега фондацията, която носи неговото име, ни помага да се върнем в Космоса“, каза Соломон Паси.

Разкриха поредната оранжерия за марихуана, този път в Козарско
2021-07-27 12:48:36

 Закрита оранжерия за отглеждане и последваща обработка на марихуана бе открита при специализирана полицейска операция проведена от служители на полицейския участък в Брацигово и Районното управление в Пещера под надзора на Окръжната прокуратура в Пазарджик. В петък полицейските екипи атакували имот намиращ се в брациговското село Козарско. В него те открили масивна двуетажна промишлена сграда. Вътре органите на реда се натъквали на обособена високотехнологична автономна оранжерия за отглеждане на марихуана, като и помещения оборудвани за последващата и преработка. По време на претърсванията са открити 2324 растения от рода на конопа в различен стадии на развитие, като част от тях били под формата на разсад, а други на зрели растения.  Иззети са и близо 9 килограма зелена листна маса. Наркооранжерията е от закрит тип, оборудвана е по всички изисквания за отглеждане на марихуана. Обособени са системи за контрол на температурата и влажността на въздуха, за вентилация на помещенията, използвани са препарати за стимулиране на растежа и обогатена почва. В някои от стаите били обособени места за дробене и сушене на зелената листна маса и подготвянето и за дистрибуция. За максимална автономност на нелегалното предприятие в приземен етаж е обособена мини електроцентрала състояща се от три мощни дизелови електрогенератора за производство на електричество. Открити са и 20 пластмасови съдове с вместимост от по 1000 литра всеки, повечето от които пълни. Те били използвани за съхранение на дизеловото гориво използвано при работата на генераторите. На мястото за срок от 24 часа са задържани ползвателите на имота – 58-годишен мъж от Хаджидимово и 24-годишен от Бургас. Малко по-късно двамата обвиняеми са били задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. По искане на Окръжна прокуратура – Пазарджик съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях. Действията по разследването продължават, води се досъдебно производство.

 

Мъж преби дете и опита да се самоубие
2021-07-23 12:35:12

 Служители от РУ-Пазарджик под надзора на Районната прокуратура разследват случай на побой над малолетно момче. Вчера следобед в РУ-Пазарджик бил получен сигнал за нанесен побой над момче в района на детска площадка. За изясняване на случилото се на място незабавно били изпратени автопатрули на РУ-Пазарджик. Оказало се, че 30-годишен жител на областния град е влязъл в пререкание с 13-годишен тийнейджър, а след това му нанесъл удари в областта на главата. След побоя нападателят напуснал района на площадката и се прибрал в жилището си. Детето било транспортирано от родителите си за преглед в МБАЛ-Пазарджик, където състоянието му се влошило и било настанено в интензивно отделение. Благодарение на лекарската намеса към момента състоянието на момчето е стабилно. Извършителят на побоя е направил опит за самоубийство в жилището си, като се е намушкал с нож в областта на корема и шията. Той също е транспортиран и настанен за лечение в МБАЛ-Пазарджик. По случая работят екипи на полицейското управление в Пазарджик. Образувано е досъдебно производство под надзора на ...

ВСТЪПИТЕЛНА КРЪГЛА МАСА ОТ ПРОЕКТА "ЗАЛАГАМ НА СЕБЕ СИ, А НЕ НА КЪСМЕТА"!
2021-07-21 17:47:02

 На 14.07.2021г. се проведе встъпителна кръгла маса, част от проекта на "Младежки спортен клуб Пазарджик спортува", финансиран от Министерството на младежта и спорта по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по член 10 от закона за хазарта за 2021 година, Направление 3 (три) с тема “Превенция на хазартната зависимост сред младите хора.”

Проектът "Залагам на себе си, а не на късмета", е вторият на Министерството на спорта, който "Младежки спортен клуб Пазарджик спортува” спечели.

Проектното предложение е насочено към целева група от 300 младежи, живеещи на територията на Община Пазарджик, като съобразно изискванията на програмата 10% от тях - 30 души, ще бъдат младежи в неравностойно положение.

Целият експертен екип, организиращ и реализиращ проекта, дискутира темата за превенция на хазарта в присъствието на 32 гости.

Председателят на "Младежки спортен клуб Пазарджик спортува" Ренета Камберова откри събитието с встъпителни думи за дейността на сдружението и същността на проекта. "Темата за хазарта и особено зависимостта от хазарта е много актуална, а за съжаление за нея не се говори толкова много. Нашата цел и целта на проекта е да покажем къде е границата на разумното и играта за забавление и къде всичко преминава в опасната зона на зависимост и дори болест", каза Ренета Камберова.

На гостите бе раздаден специално изготвен наръчник, включващ конкретни детайли за хазартната зависимост - симптоми, причини, лечение и други.

Участие в кръглата маса взеха още Александър Иванов, който в ролята си на обучител, предизвика интересна дискусия по темата. Особено важно и ценно бе присъствието на психолога Гергана Ташева, която разисква темата за зависимостта към хазарта от гледна точка на човешката психологията, както и различните видове поведение, водещо към пристрастяването.

 Юристът Димитричка Ладжова обърна внимание на наказателната отговорност, под която всеки хазартно зависим и особено нелегално разпространявщ хазарт, ще бъде подведен от българското законодателство.

По време на реализацията на проекта са предвидени да бъдат проведени още дискусионни форуми, срещи с психолог с цел превенция и отказ от хазартната зависимост, организиране на спортни прояви, насърчаващи здравословен начин на живот и други.

 

Привлякоха като обвиняем полицая блъснал и убил детето в Братаница
2021-07-20 17:32:05

 Днес Окръжна прокуратура – Пазарджик привлече като обвиняем полицая В.П., на 42 г., служител на сектор „БОП“-Пазарджик, за това, че на 19 юли 2021 г., в с. Братаница, общ. Пазарджик, при управление на служебен лек автомобил, марка „Шкода“, на сектор „БОП“ към отдел Централен Южен при ГД „БОП“ МВР,  като е нарушил Закона за движение по пътищата, и на пешеходна пътека, по непредпазливост  е причинил смъртта на 8-годишно момиче – престъпление по чл. 343 ал. 3 буква „Б“ от Наказателния кодекс.

И в момента по досъдебното производство се извършват процесуално-следствени действия  - разпити на свидетели, като предстои да бъдат назначени автотехническа и съдебномедицински експертизи, изискани документи и др. Сигнал за пътнотранспортното произшествие е бил подаден към 11,40 часа на 19 юли 2021 г. На място са пристигнали полицейски екипи. В.П. е бил тестван с техническо средство за алкохол и наркотици, като резултатите от двете проби са отрицателни. Той е дал и кръвна проба за изследване. Спрямо В.П. е взета мярка за неотклонение „Гаранция“  в размер на 5 000 лева.

Действията по разследването продължават.

Нов началник на полицейското управление в Пещера
2021-07-20 14:35:21

 Със заповед на Министъра на вътрешните работи главен инспектор Камен Радев е временно преназначен за началник на Районното управление в Пещера. Той бе представен днес пред състава на управлението от началника на отдел „Охранителна полиция” при ОДМВР-Пазарджик комисар Иван Дончев.
Главен инспектор Камен Радев е на 48 години и е в системата на вътрешното министерство от 1998 година. Преминал е през различни изпълнителски и ръководни длъжности в структурите на ОДМВР-Пловдив по направление на криминална и икономическа полиция, а от 2014 до 2019 година е началник на Районното управление в гр.Хисар. От 2019 година до момента е работил в сектор „Противодействие на икономическата престъпност” при ОДМВР-Пазарджик. Награждаван е многократно за постигнатите от него резултати в служебната дейност.
Главен инспектор Радев е семеен с едно дете.  

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  >> 
Всички права запазени © Разработено от Ирида Дизайн