16° Пазарджик


Връщат ли се мутренските времена у насРегион

Стартира кампания "Не си играй със съдбата им"
2021-10-18 19:00:13

  „Не си играй със съдбата им“ е мотото на стартиращата днес информационна кампания от Местната комисия за борба с трафика на хора – гр. Пазарджик в партньорство с деветте местни комисии за борба с трафика на хора в страната и НКБТХ. Кампанията е с фокус върху ползването на сексуални услуги, предоставяни от жертви на трафик.

 От 2007 г. Европейският съюз е определил датата: 18 – и октомври като Европейски ден срещу трафика на хора. Според годишния доклад за трафика на хора на Държавния департамент на САЩ България е сред основните източници на трафик на хора в Европейския съюз. Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, изключително доходоносно, като същевременно с това причинява огромни разходи за обществото и нанася тежки травми на жертвите му.

В рамките на кампанията е изработен специално видеоклип  https://youtu.be/baO4oGLTQcg с мотото на кампанията в резултат на съвместните усилия на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ и Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ), с подкрепата на EMPACT.

Сексуалната експлоатация продължава да бъде най-преобладаващата цел на трафика на хора в рамките на ЕС.  Не всяко момиче обаче, което проституира, го прави доброволно, а когато клиентът знае това, той се превръща в съучастник в престъпление и неговите постъпки също подлежат на наказание и санкции.   

 Видеоклипът ще се разпространява на територията на страните на произход на жертви на трафик, както и в страните на дестинация

Кампанията се реализира в партньорство с Българска национална телевизия, Българско национално радио, Нова телевизия, BulgariaOnAir, Национална кабелна телевизия Евроком, Метрополитен ЕАД, Столична община, Търговска верига „Фантастико“, Next Level Fitness Club, MamaNinja.bg, Paradise Center, Кино Арена, Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, Кампания А21, Център за безопасен интернет, Агенция „Митници“, Национална агенция по приходите, Национален осигурителен институт, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, Министерство на външните работи, Министерство на образованието и науката, Агенция по заетостта, Агенция по социално подпомагане, Министерство на транспорта, Министерство на здравеопазването, ДП „Национална компания железопътна инфраструктура“ и др.

ВАЖНИ КОНТАКТИ:

 Единен европейски номер за спешни случаи 112 (напълно безплатен, набира се без код)

Национална комисия за борба с трафика на хора – тел. + 359 2 807 80 50 (работно време: от понеделник до петък, от 9:00 до 17:30 ч.), e-mail: office@antitraffic.government.bg

Местни комисии за борба с трафика на хора в градовете:

Благоевград, тел.: + 359 73 86 77 77, e-mail: blagoevgrad@antitraffic.government.bg;

Бургас, тел.: + 359 885 532 692, e-mail: burgas@antitraffic.government.bg;

Варна, тел.: + 359 52 820 748, e-mail: varna@antitraffic.government.bg;

Велико Търново, тел.: + 359 885 532 131, e-mail: vturnovo@antitraffic.government.bg;

Монтана, тел.: + 359 96305 471, e-mail: montana@antitraffic.government.bg;

Пазарджик, тел.: + 359 34 402 241, e-mail: pazardjik@antitraffic.government.bg;

Плевен, тел.: +359 889 789 255, e-mail: pleven@antitraffic.government.bg;

Пловдив, тел.: +359 32 622 136, e-mail: plovdiv@antitraffic.government.bg;

Русе, тел.: + 359 882 049411, e-mail: ruse@antitraffic.government.bg;

Сливен, тел.: + 359 44 611 336, e-mail: sliven@antitraffic.government.bg

Национална телефонна линия срещу трафика на хора, фондация „Кампания А21“ 

0800 20 100

 Научи повече за проблемите, свързани с явлението „трафик на хора“ на интернет страниците на Националната комисия: www.antitraffic.government.bg и www.antitraffic.bg

" АСАРЕЛ МЕДЕТ" АД набира оферти за избор на купувач на производствени отпадъци
2021-10-08 10:21:09

                       „АСАРЕЛ МЕДЕТ“ АД

                                         гр. Панагюрище

                                         НАБИРА ОФЕРТИ

за избор на купувач на производствени отпадъци от територията на дружеството

І. Вид на отпадъка – код и наименование, видове, количества:

Код 19.12.02 Черни метали (около 700 т/годишно):

 

незаготвен стоманен скрап (плътно желязо над 4 мм);

незаготвен стоманен скрап (тънкостенно желязо под 4 мм);

дребен стоманен скрап от износени стоманени топки;

Код 17.04.05 Чугун и стомана (отпадъци от строителство и събаряне) (около 100 т/годишно):

 

незаготвени отпадъци (с остатъци от бетон, базалт и др. неметални примеси)

 

Код 19 12 03 Цветни метали (около 15 т/годишно):

 

отпадъчни медни кабели (с изолация);

отпадъчни алуминиеви кабели (с изолация);

цветни метали примесени с черни (незаготвени).

 

Код 19 12 04 Пластмаса и каучук (около 200 т/годишно):

                пластмаса и каучук без примеси на метали;

                пластмаса и каучук с примеси на желязо (вложки, оплетки, арматури и др.);

                пластмаса и каучук с примеси на алуминиеви сплави (вложки, оплетки, арматури и др.); .

                Код 16 01 07* Маслени филтри (около 15 т/годишно)

Код 16 02 11* Излязло от употреба оборудване, съдържащо хлорофлуоро въглеводороди, HCFC, HFC (климатици, хладилници, фризери) (около 2 т/годишно)

Код 16 02 14 Излязло от употреба оборудване, различно от упоменатото в кодове от 16 02 09 до 16 02 13 - отпадъци от електрическо и електронно оборудване, несъдържащо опасни компоненти (ел. печки, бойлери, кафе-машини и др.) (около 3 т/годишно)

 

ІІ. Задължителни фирмени изисквания при офериране:

Предложение за цена за закупуване за 1 тон, като

цените на черните метали са обвързани с цената съответно на желязо дебело и желязо тънко в деня на продажбата, обявени в www.bgscrap.com;

цените на отпадъците от цветни метали и съдържащите цветни метали са обвързани с актуалната цена Cash Buyer на LME за съответния метал в деня на продажбата, и курса на БНБ за долара в деня на продажбата;

цените на отпадъците от пластмаса и каучук с примеси на алуминиеви сплави са обвързани с цената на алуминиево - магнезиева сплав в деня на продажбата, обявена в www.bgscrap.com.

Всички транспортни разходи са за сметка на купувача.

Маслените филтри се събират и се извозват в метални варели.

Годишното количество се изкупува текущо, на равномерни интервали, в петдневен срок от получаване на уведомление.

Натоварените количества задължително се премерват на ведомствен кантар. Кантарът е до 60 тона.

           

ІІІ. Други условия:                         

Избраният купувач следва да представи за сключване на договора заверени копия на валидни документи съгл. чл.35 от ЗУО, с всички последващи изменения и допълнения,

При подписване на договор определения за Купувач следва да представи гаранция (паричен депозит) за изпълнение на договора - в размер на 7 000 лв.

Офертите се подават в срок до 25.10.2021 год. по един от следните два начина: 

                Запечатани в плик и адресирани на вниманието на Директор „Одит и контрол“  с надпис: „Оферта за избор на купувач на производствени отпадъци“ и забележка „Да се отвори само в присъствието на определената за целта комисия“.

                Изпратени на e-mail: pbox@asarel.com  лично на вниманието на Директор „Одит и контрол“.

За допълнителна информация - всеки работен ден от 9,00 до 16,00 часа на тел. 0357/ 60 435 и 60 424     

                                                           ...

Млад мъж и възрастна жена загинаха при катастрофи в Пазарджик и Ветрен дол
2021-10-06 12:42:54

 Двама са починали при тежки пътни инциденти в областта през изминалото денонощие. Първата катастрофа станала вчера следобед на улица в Пазарджик. 22-годишен мъж от Пазарджик решил да се повози с мотоциклет „Ямаха”. Движейки се по улицата той загубил контрол над мотора, отклонил се от пътното платно и се блъснал в метален стълб от уличното осветление. В резултат на удара на водача била причинена тежка черепно-мозъчна травма. Това наложило да бъде транспортиран и настанен в тежко състояние в МБАЛ-Пазарджик. Въпреки усилията на медиците по-късно е починал.

Вторият инцидент бил регистриран снощи около 19.40ч. на улица в септемврийското село Ветрен дол. 33-годишна жена от гоцеделчевското село Баничан блъснала с лек автомобил ”Опел” пресичащата на пешеходна пътека 85-годишна жителка на село Ветрен дол. Пострадалата старица била транспортирана с линейка в МБАЛ-Пазарджик в много тежко състояние, където е починала. Пробите за употреба на алкохоли наркотици на шофьорката са отрицателни. И на двете местопроизшествия са извършени огледи от дежурни групи на полицейските управления в Пазарджик и Септември. По случаите се водят досъдебни ...

„Асарел-Медет“ АД се включи в конференцията „Бизнесът и регионите“
2021-10-06 09:54:36

 Как компаниите допринасят за устойчивото развитие на регионите в България? Какви са възможностите тези ефекти да се увеличават? Отговорите на тези въпроси потърсиха участниците в първата годишна конференция на списание „BGlobal”, организирана съвместно с Българска стопанска камара. Събитието се проведе на 5 октомври в столичния хотел „Милениум“, с подкрепата на „Асарел-Медет“АД.

Акцент в дискусията бяха предизвикателствата пред бизнесите и общините, произтичащи от Зелената сделка на Европейския съюз и възможностите за развитие, които предоставя Националният план за възстановяване и устойчивост. Сред гостите на форума беше министърът на икономиката Даниела Везиева, а вицепремиерът Атанас Пеканов отправи виртуално приветствие към участниците.

„Асарел-Медет“АД беше представено от директор „Човешки ресурси“ Бисерка Янева, която запозна участниците в събитието с иновативни проекти и най-мащабните социални инвестиции, реализирани чрез публично-частно партньорство между компанията и Община Панагюрище. „За нас трансформацията не е еднократна, а непрекъснат процес на инвестиции и обновление. В нашата компания постоянно внедряваме нови технологии и оборудване, за да сме все по-ефективни”, каза Бисерка Янева. „За последните 20 години сме вложили над 1,4 милиарда лева по нашите седем програми за дългосрочно устойчиво развитие. Благодарение на изградените две циклично-поточни линии за руда и откривка намалихме въглеродните емисии с 40 процента. Модернизацията на фабриката редуцира потреблението на еленергия в процеса на флотация с 15 процента, а изградената Инсталация за екстракция и електролиза на катодна мед от руднични води, показа, че кръговата икономика има голям потенциал“, допълни Бисерка Янева.

Конференцията „Бизнесът и регионите“ беше открита от Светла Костадинова – изпълнителен директор на Института за пазарна икономика. Тя представи предизвикателствата, пред които са изправени бизнес и общини в условията на здравна и икономическа криза. Костадинова посочи „Асарел-Медет“АД като пример за компания, която работи в малка община и е основен двигател за дългосрочното устойчиво развитие на региона като най-голям работодател, както и с реализираните мащабни социални проекти.

Участници и панелисти бяха висши мениджъри на структуроопределящи за българската икономика компании и финансови институции като Доминик Хамерс, изпълнителен директор на „Геотехмин“ ООД, Румен Цонев, главен изп. директор на КЦМ, Илия Гърков, вицепрезидент на „Дънди Прешъс Металс“, както и представители на местната власт.

Разговорите бяха концентрирани в два основни панела. В първия, „Бизнес модели на устойчива трансформация“, бяха представени реалните стъпки на компаниите в посока намаляване на въглеродния отпечатък, дигитализация, индустриална симбиоза. Акцент във втория панел - „Регионални модели на устойчива трансформация“, бяха усилията на местните власти да привличат и задържат инвестиционния интерес.

Трима от Сърница изсекли незаконно 154 дървета бял бор и смърч
2021-10-04 14:01:01

 Досъдебно производство за незаконна сеч се води от Районното управление във Велинград. В петък, в РУ-Велинград бил подаден сигнал от служители на РДГ-Пазарджик. Лесничеите констатирали, че в местност намираща се в землище, което е стопанисвано от Държавно горско стопанство „Селище“ била извършена незаконна сеч.  Констатирано е отрязването на общо 154 дървета от бял бор и смърч без да има издадено редовно писмено позволително за това. На мястото е извършен оглед от дежурна група при РУ-Велинград. Полицаите установили, че извършители на посегателството са трима мъже от Сърница на възраст между 42 и 66 години. Работата по случая продължава.

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  >> 
Всички права запазени © Разработено от Ирида Дизайн