16° Пазарджик


Връщат ли се мутренските времена у насПолитика

Тодор Попов: Горд съм, че Центъра за обучение на медицински сестри възвръща традицията на висшето образование
2021-09-15 17:06:31

 „Още по-щастлив съм в днешния първи учебен ден, защото правим първа стъпка към откриването на един лелеян и дългоочакван проект, от който имахме нужда в Пазарджик. Това е поредният пример в Пазарджик, когато държавната власт, местната власт, представители на различни други институции – в случая представители на здравни заведения в региона, гледат в една посока, искат нещо да се случи и то се случва.“, каза кмета на общината при откриването на Базата за практическо обучение на медицински сестри към Медицински университет – Пловдив. „Затова искам да благодаря за личното присъствие на тези хора – на Областния управител на Пазарджик, на директорите на здравните заведения д-р Темнилов, д-р Спиридонова, шефа на Бърза помощ, на професорите от Пловдивския университет и на нашия доайен акад. Николаков, който помогна изключително много по отношение на логистиката на това учебно заведение.“, продължи Попов.


„Днес показваме нагледно как, когато всички институции имат една цел, която е обществено важна и обществено полезна, тя се случва. Това е рецептата. Без финансовата помощ на държавата, без доброто партньорство с Пловдивския университет и желанието на Пловдивския университет това да се случи, както и без подкрепата на ръководителите на нашите болници, това нямаше как да бъде реализирано. Искам да благодаря и на служителите на общината, които положиха много усилия това баталясано място да има тази визия сега. Нашите усилия ще продължат, ще подменим дограмата, а следващата година започваме ремонта на половината от общежитието, за което е осигурено държавно финансиране. Радвам се, че днес с нас са и студентите и те са историческия първи випуск. Предстои с едно допълнително решение на ОбС - Пазарджик ние да поемем и всички режийни разноски на тези, които ще се обучават, като пребиваването за тях тук ще бъде безплатно. Разходите за консумативи, електроенергия, газ ще бъдат за сметка на Общината, както и общежитието. В Пазарджик имаме традиция и тук винаги е имало подобни Центрове за обучение, било то в сферата на образованието или медицината, и сега съм горд и щастлив, че тази традиция се връща. Защо точно в медицината?


Защото на пазара на труда тази професия е изключително търсена, като държава не успяваме да запазим тези кадри и точно този център ще покрие нуждата от специалисти по здравни грижи. Моите усилия ще продължат ние да разширяваме приема и съм сигурен, че до 3-4 години ние ще имаме достатъчно много обучаващи се. Пътят е дълъг, но и най-дългият път започва с първата малка крачка. А и ние – аз и екипът ми, сме показали, а и въобще като пазарджиклии, сме доказали, че сме последователни и упорити и си постигаме целите, които сме си поставили.


Сърдечно благодаря на всички, които днес са тук, за да засвидетелстваме своето уважение към тези, които бяха съпричастни към това. С това отново показваме, че в Пазарджик един от основните ни приоритети е образованието, защото ако не сме образовани, това означава, че  не сме умни, а за да успяваме в живота, трябва да бъдем умни. Затова днес е един хубав ден на амбицията, последователността и умните решения!“ завърши Тодор Попов.


На церемонията по откриването на първата учебна година в Пазарджик присъстваха и проф. Семерджиева – декан на факултета по обществено здраве към МУ - Пловдив, проф. Торньова – зам.-декан по учебната част във факултета по обществено здраве, доц. Танева – ръководител катедра по сестрински грижи. 

Мнения по темата (0)
добави мнениеКметът на Пазарджик Тодор Попов посрещна кандидатпрезидентската двойка Атанас Герджиков и Невяна Митева
Поздрав на кмета Тодор Попов по повод Деня на българския лекар
Тодор Попов: Щастлив съм, че Пазарджик непрекъснато е надграждал през годините и показва модел на управление, който служи за пример
Поздрав от кмета Тодор Попов по повод Деня на Българската община
И децата в Добровница вече имат нова модерна детска площадка
Кметът на Пазарджик: И през следващата година ще продължим да развиваме проекта "Патронажна грижа"
Поздравителен адрес от Тодор Попов по повод Международния ден на учителите
Всички права запазени © Разработено от Ирида Дизайн