16° Пазарджик


Връщат ли се мутренските времена у насПолитика

Министър Петкова и Тодор Попов подписаха в Пазарджик договора за уличното осветление
2021-02-24 15:53:59

 Министърът на енергетиката Теменужка Петкова посети Пазарджик за подписването на договора по известния като норвежки проект за обновяване на уличното осветление. Проектът на Община Пазарджик е един от 20-те одобрени от общо 107 подадени проектни предложения от общините, подчерта министър Петкова и поздрави екипа на Общината за по думите ѝ „чудесния проект”.

„Наистина проектът е изключително важен, защото енергийната ефективност на уличното осветление е общоевропейски приоритет и не случайно в плана за възстановяване и устойчивост във връзка с Covid-19 сме заложили специална мярка, свързана с финансиране на българските общини до 352 милиона лева, за да могат общините да довършат модернизирането на своето улично осветление, така че да има ефект за хората и да се реализира спестяване по отношение на бюджета”, посочи министър Петкова. Тя уточни, че до дни се очаква одобрение на този план от страна на Европейската комисия, след което всяка община ще може да подаде своя проект.

„Благодаря на министър Петкова, че дойде лично да ни уважи - това е въпрос на отношение към Община Пазарджик, защото най-после ние подписваме дългоочаквания договор, свързан с т.нар. норвежки проект, с който ще реновираме и подменим част от уличното осветление. Вече избрахме изпълнител и след днешния ден ще стартираме реалните дейности по този важен за нас проект. Пред нас стои предизвикателството да се възползваме и от другите механизми след одобряване на националния план за справяне с коронакризата и до края на 2022 да направим необходимото целият град и всички населени места от общината да бъдат с подменено улично осветление”, каза кметът на Пазарджик, след като постави подписа си под договора.

Тодор Попов посочи, че изпълнението на проекта за реновиране на уличното осветление ще гарантира на първо място по-добра осветяемост, а на второ място - икономии. Годишно Община Пазарджик плаща над 1 милион и 200 хиляди лева за улично осветление, като с този проект се очаква реализираните икономии да бъдат в размер на 500 хиляди лева, които да се използват за други дейности, свързани с подобряване на физическата среда в нашата община.

 

Тодор Попов към младите спортни надежди: Бъдете горди с постигнатото!
2021-02-24 12:11:12

 Обновената алея „Спортист на годината“ на община Пазарджик, с 12 пана със снимките на 10-те най-добри спортисти за 2020 г., треньор на годината и отбор на годината откриха кметът на Пазарджик Тодор Попов и министърът на спорта Красен Кралев. Алеята е в парк „Писковец“ и е първата от този род в страната.

„Тази алея е първата, която виждам и е иновация, която ще препоръчам и на други областни градове в България“, отбеляза министър Кралев пред спортистите, треньорите и гостите на събитието. „Имате спортистите, имате спортните съоръжения, имате подкрепата на Общината си, остава ви само да печелите медали и да продължите традицията да развявате българското национално знаме по европейските и световни спортни форуми, така както са го правили и тези преди вас.“, каза министърът на спорта пред 10-те най – добри спортисти на Пазарджик за 2020 година, преди да връчи купа и грамота на Веселин Чавдаров, който едва 10-годишен завоюва 4 златни, 2 бронзови медала и стана Републикански шампион в клас Еко старт.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов още веднъж заяви своето уважение към постиженията на спортистите и треньорите. „Това трябва да ни мотивира още повече и да ни амбицира в това ние да продължим да бъдем номер едно във всичко, защото имаме потенциала, имаме базата и имаме куража да го заявим, да го поискаме и да го направим. Бъдете горди с това, което сме постигнали.“, подчерта кметът Попов.

По традиция, 10-те най-изявени спортисти на Пазарджик за 2020-та година, заедно със своите наставници и треньори направиха обща снимка пред паната, които до следващата церемония през 2022-ра година ще разказват на пазарджиклии за спортните им успехи.

 

Тодор Попов: "Осветление- Пазарджик"ще подменя уличните осветителни тела
2021-02-23 15:54:05

 „Днешният ден е един дългоочакван ден по отношение на физическата среда в Пазарджик, защото този договор и този проект го чакахме достатъчно дълго време. По обективни причини той се забави, тъй като това е грант, финансиран по т. нар. "Норвежки проект". Той се одобрява от норвежкото правителство. Те бяха доста взискателни, но слава Богу, всичко е наред.

 Това сподели кметът на Пазарджик Тодор Попов непосредствено след подписването на  договора с консорциум "Осветление - Пазарджик", които спечелиха  обществената поръчка за подмяната на осветителните тела в града.

По силата на този договор  ще бъдат подменени малко над хиляда  осветителни тела по вече оповестени централни улици в областния град.

Моята амбиция е до края на годината или посредством ЕСКО договор, или посредством нова обществена поръчка. По плана за развитие има още достатъчно средства, отделени и за улично осветление по отношение лота за енергийно осветление на страната. Така че ще се възползваме максимално от тези средства, които ни се предоставят. Надявам се до края на 2022 година  целият град и всички села в общината да бъдат с подменено улично осветление.“, поясни Тодор Попов. Той изтъкна ползите от реалицирането на проекта:" Първо - постигане на много по-голяма осветяемост, тъй като наличните вече не отговарят на претенциите ни за времето, в което живеем.   И второ - ще имаме достатъчно спестена енергия, което е в рамките на 40 до 50% . Така че, ако подменим цялото осветление, ще ни падне като стойност около 500 000 лева, които биха  могли да се използват за много други неща."

Тодор Попов поздрави партньорите от консорциум "Осветление- Пазарджик", като отбеляза, че те са достатъчно известни в този бизнес, а тяхната репутация е гаранция за приключването в срок на проекта.

Изпълнението на договорът ще стартира веднага след като бъде подписан и Административен договор за безвъзмездна финансова помощ между Община Пазарджик и Министерство на енергетиката.

 

„Граждански импулс - Кметът Попов награди Илия Димитров, изградил чешма в Градската градина на Пазарджик
2021-02-15 15:55:22

 „Вие давате един изключително добър пример, който трябва да бъде показан и да достигне до хората - да го видят и да го чуят. Затова Ви поканих, за да засвидетелствам своето уважение към Вас. Винаги съм казвал, че харесвам и залагам на хора, които имат отношение, имат позиция. Още повече уважавам хората, които и действат, не само мислят. Затова и темата с добрата физическа среда, с чистота в нашия град е важна тема. И съм се опитвал през годините в общината да правим такива политики, които да предполагат промяна в манталитета и реализиране на дейности, които да способстват за това ние да живеем в по-добра среда. Това си е нашата среда, каквато си е направим - в такава ще живеем”, заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов при връчването на грамотата на Илия Димитров. „С грамотата получаване подаръчен – той е по-скоро нашето внимание и уважение към Вас, това е въпрос на отношение, защото сте направил нещо важно и смислено и ние го оценяваме”, каза още Тодор Попов.

 

Тодор Попов отличи младежи от Пазарджик за почистването на зелени пространства
2021-02-12 11:24:15

 Поредните отличени по Програмата на Община Пазарджик „Граждански импулс” са Елена Делчева и приятелите и Йордан Николов и Валентино Смиленов, благодарение на които няколко зелени площи в града добиха съвсем различен облик. По тяхна инициатива зелените пространства бяха изчистени от изхвърлените боклуци.

 „Много бих искал в община Пазарджик да мултиплицираме този Ваш пример. Всеки като направи по едно добро дело днес, не заради някой друг- за себе си, всеки, ако си изчисти пред магазина, пред павилиона, ще живеем в по-чист град. Навремето моята баба казваше: "Виж на един човек двора и ще прецениш какъв е". Това са едни изпитани в живота вековни критерии. Аз Ви благодаря за примера, който давате.” С тези думи кметът на Пазарджик Тодор Попов се обърна към Елена Дечева и приятелите ѝ, които са участвали в почистването на зелените площи, за да им благодари и да им връчи грамота и подаръчен ваучер за закупуване на материали. Той ги увери, че пролетната кампания за почистване на града ще се реализира и общината отново ще осигури безплатни дръвчета и цветя в рамките на кампанията „Цветя за смет”.

 „Вие давате един изключително добър пример, който трябва да бъде показан и да достигне до хората - да го видят и да го чуят. Затова Ви поканих, за да засвидетелствам своето уважение към Вас.“, категоричен е Попов.

 

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  >> 
Всички права запазени © Разработено от Ирида Дизайн