38° Пазарджик


Връщат ли се мутренските времена у насПолитика

Тодор Попов: Община Пазарджик ще изгради повдигната пешеходна пътека в Братаница вместо АПИ
2021-07-22 17:09:15

 Община Пазарджик ще изгради изкуствена неравност от типа "повдигната пешеходна пътека" в село Братаница на Републикански път II-84. Пътят е отговорност на АПИ, но явно държавата е абдикирала от своите задължения, а най-важни са животът и здравето на хората. За да ги запазим и в отговор на исканията на жителите на селото, ние ще поемем изграждането на пешеходната пътека, което е ангажимент на АПИ.“, това заяви кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Припомняме, че преди дни в центъра на Братаница беше прегазено дете. Трафикът в тази част от пътя е изключително интензивен заради ремонтни работи по пътя Пазарджик - Костенец, които отново по решение на държавата не е ясно кога ще приключат.

"Урегулирането на движението по този път е изцяло задължение на държавата, но в Община Пазарджик имаме очи и уши за исканията на хората. Те бяха ясно заявени по време на протестите им тези дни и ние ще предприемем необходимото да защитим живота и здравето на хората в Братаница", коментира още кметът на Пазарджик.

„Изготвянето на проекта вече е възложено и ще направя всичко необходимо изграждането да започне възможно най-скоро“, категоричен е Тодор Попов.

 

Тодор Попов: Недопустимо е държавата да спре да работи, ремонтите по пътищата не бива да спират!
2021-07-20 16:35:31

 „Абсолютно безобразие. Не може държавата да спре да функционира ” – така кметът на Пазарджик Тодор Попов определи преустановяването на всички ремонтни дейности на територията на Областно пътно управление – Пазарджик. То е разпоредено от новия председател на УС на АПИ. Писмото е изпратено вчера до Пътно управление – Пазарджик, както и до фирма „Европейски пътища”, която обслужва пътната поддръжка на държавните пътища в Областта.

„Разпоредено е да спрат незабавно всички пътни ремонти до второ нареждане с причина, че липсвало финансиране. Това е втората грозна стъпка от страна на АПИ, след спиране на Западния околовръстен път и прекратяване на поръчката, по отношение на пътната инфраструктура в нашата област. Доколкото аз имам информация, такова писмо е изпратено до всички пътни управления в страната, т.е., с две думи, тези хора от АПИ са решили да спрат всички пътни ремонти в държавата”. Това заяви кметът Тодор Попов и подчерта, че става въпрос за  пътни ремонти на изключително важни отсечки като пътя Пазарджик-Пещера, Пазарджик-Костенец, Пещера-Батак, където ремонтите се провеждат на базата на сключени договори за пътна поддръжка, които отдавна са влезли в сила и са спечелени с публични и прозрачни обществени поръчки, самите те не са обжалвани и са възложени при съответните цени и срокове на база на количествено-стойностни сметки и проекти.

„Спирането на тези пътни ремонти означава, че жителите на нашата област трябва да карат по тези разбити, разкопани и полуоправени пътища, което е предпоставка за пътно-транспортни произшествия и затова ще продължават да се случват такива неща, каквито вчера се случиха в Братаница - защото целият тежък трафик минава през това село и час по-скоро трябва да бъде отпушен пътят за Белово, защото е ключов за нашата област, както и пътят Пещера - Батак, както и Пещера - Пазарджик, за да не стават такива тежки инциденти. Мотивът, че нямало финансиране е меко казано смешен.

Уважаеми управници, временни или полувременни, не знам какви, ваш е ангажиментът да намерите финансиране, това Ви е работата, свършете си я! Не може да се спира работата в държавата във всичко! Това не е управление!

За толкова години в местното управление, не съм си позволил да спра каквото и да било. Това, което е започнато, винаги е довършвано. Това е въпрос на правилно планиране и правилен прочит на ситуацията!”. Това каза още кметът на Пазарджик и апелира към управниците да вземат адекватно решение по отношение на спрените пътни ремонти. 

„За всички е ясно или поне за тези, които разбират от това, че единственият начин за излизане от криза е инвестиция в строителство, където са ангажирани стотици хиляди хора, прави се инфраструктура, която е полезна, важна и дългосрочна за развитието на държавата. Как ще спреш строителството на пътища или рехабилитацията на тези?! От 20 години съм в политиката и такова чудо досега не е било. Ние местните власти искаме да чуем от тези хора кога ще бъде приет Планът за развитие – това са пари, които до края на 2023 г. трябва като държава да усвоим за съответните политики, които ще бъдат одобрени в този план. Останаха година и четири месеца – кога ще го внасяме, с какви проекти, какви политики ще бъдат вписани? Къде са новите оперативни програми за новия планов период, в който влязохме – 2021-2027 година, за да знаем колко пари и за какво ще бъдат предвидени за българските местни общности, защото сме основни бенефициенти по тези проекти. Това са 60 милиарда, които в следващите години като държава ще трябва да усвоим за съответните политики. Къде са тези политики?! Не ги виждаме! Да, важно е, правете проверки, ама не спирайте държавата да работи. Всичко стои и чака! Местната власт и бизнесът не могат да си направи средносрочен план, какъв ще е бюджетът, на какво да разчитаме! Всички тези сигнали са тревожни и ако това наистина стане факт и се спрат тези пътища, аз ще застана с името си и ще призова нашите съграждани наесен, ако  нищо не се случва, да протестираме, ама както трябва, защото това е нашият живот, нашата сигурност и развитието на нашата област и това развитие не може да става заложник на никого, освен на жителите на областта! Нашият интерес налага тук да има добра пътна инфраструктура, добра физическа среда, което да гарантира движение, доходи, стабилност и сигурност. Политическата конюнктура не ни интересува. Тези, които са отишли в Парламента, без значение от коя партия са, те са отишли там да бъдат полезни на хората, да правят нещо добро и смислено за държавата, а не да спират и да блокират проекти, които са супер важни!”, категоричен е Тодор Попов.

Прекратена е процедурата за проектирането и изграждането на Западния околовръстен път на Пазарджик
2021-07-06 15:24:11

 „Като кмет съм длъжен да запозная нашите съграждани с едно решение на новото ръководство на АПИ, с което се прекратява обществената поръчка за проектирането и изграждането на Западния околовръстен път.“ Това съобщи Тодор Попов по време на днешния си оглед на продължаващите ремонтни работи по пътната инфраструктура в Пазарджик.

„Нашите съграждани трябва да знаят, че с решение от 22 юни 2021 г. на инж. Апостол Минчев, председател на УС на АПИ, е прекратена обществената поръчка с предмет „Определяне на изпълнител за изработване на технически проект, строителство и инженеринг на обект Западен обход на гр. Пазарджик”. Тоест държавата в лицето на АПИ декларира с този свой акт нежеланието да бъде изграден обходът на град Пазарджик, въпреки че усилията на много институции през последните две години бяха насочени към изграждането на този безкрайно необходим и важен за цялата област обход, като мотивите за това прекратяване са, че всички оферти за участие не отговарят на условията за представяне или са неподходящи.

Офертите за участие са шест и са от всички големи строителни фирми: „Главбулгарстрой”, „Обединение Геопът”, „Трейс Груп”, „Европейски пътища”, „ИСА 2000” и „Автомагистрали Черно море”. Това са всъщност най-големите играчи на строителния пазар в България и в един момент АПИ решава, че техните оферти не отговарят на условията и прекратява поръчката. Без, разбра се, да казва дали ще обявят нова поръчка и кога. Това решение е меко казано неприемливо за нас и ще има последствия, защото хората стоят и чакат изграждането на този път вече 10 години. Затова аз ще поканя директорът на АПИ и министъра на регионалното развитие да дойдат и да обяснят на пазарджиклии защо няма да има обходен път”. Това заяви Тодор Попов и подчерта, че е изключително удовлетворен от качеството на работата на фирмите, които в момента ремонтират улиците на Пазарджик.

„Въпреки всичко искам да похваля строителите за добре свършената работа, отсечката от бул. „Христо Ботев” вече е завършена. Със старото ръководство на АПИ, държа дебело да подчертая това, ние успяхме да реализираме много проекти и Пазарджик има една изключително добра, подредена и отговарящи на всички пътни стандарти среда в този участък. За тази година съм изключително удовлетворен, защото по отношение на пътната инфраструктура успяхме да направим немалко неща, имам предвид целия булевард „Александър Стамболийски”, половината от „Христо Ботев”, цялата дъга на ул. „Свобода””. Това посочи кметът на Пазарджик и пое ангажимент да покани отговорните институции да дадат отговор на въпросите на пазарджиклии за бъдещето на Западния околовръстен път.

 

 

Кметът Попов с поздрав към полицаите за празника им
2021-07-05 15:10:54

              ДО

ДИРЕКТОРА НА

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР

ГР. ПАЗАРДЖИК

         Уважаеми господин Шотлеков,

Уважаеми дами и господа,

Позволете ми, като кмет на Община Пазарджик, да изразя дълбоката признателност от името на местната ни  общност за всеотдайността  Ви в изпълнение на служебния Ви дълг – да бдите за нашата сигурност.

Вие упражнявате една от най-трудните професии – да си отдаден в името на спокойствието на  другите, пазейки техните законови граждански интереси и тяхната безопасност. Обществените очаквания към Вас винаги са били много високи. Но да бъдеш служител на МВР не е само професия, а начин на живот, свързан с умението да поемаш отговорност и риск.

Изразявам своята благодарност за доброто партньорство, което имаме в много аспекти на нашата дейност, и което е много ценно за осъществяване на редица инициативи, както в администрацията, така и в разрешаване на проблемите на гражданите.

Поздравявам семействата Ви за разбирането, което проявяват  към Вашия избор -  да се посветите на тази трудна и отговорна професия.

         Пожелавам Ви здраве, упоритост и висок дух!

Честит празник!

 ТОДОР ПОПОВ

Кмет на Община Пазарджик

 

05.07.2021 г.

Гр. Пазарджик

Днес стартира общинска образователна програма „Лято в зоологическата градина“
2021-07-01 10:47:24

 Кметът Тодор Попов и малчугани от подготвителни групи на детски градини в Пазарджик дадоха старт на общинска образователна програма „Лято в зоологическата градина“. Тя  ще продължи до края на месец август.

"В нашата зоологическа градина има над 37 вида животни. Всички от подготвителните групи ще имате възможност да се запознаете с животните тук и да ги заобичате, защото, който не обича животните, не обича и хората. Тази наша инициатива се надявам, че ще бъде продължена и с ученици от началото на учебната година наесен", сподели Тодор Попов пред малчуганите и техните учители.

Програмата има за цел да стимулира интереса на децата към биологията и поведението на животните и да ги запознае с природозащитните функции на зоологическата градина в парк – остров „Свобода“.

За децата ще бъдат организирани посещения и различни дейности и игри, чрез които да могат да се запознаят с различните видове животни и да научат какви грижи се полагат за тях.

Програмата ще бъде доразвита с теми, подходящи за ученици от начален етап и с тях ще бъде продължена от началото на новата учебна година.

 

 

Тодор Попов пожела на призьора Спас Мерджов да продължава да преследва целите и мечтите си
2021-06-30 11:17:10

 "През програмата "Граждански импулс" ние се стремим да презентираме и засвидетелстваме уважение към наши съграждани, които са постигнали успехи в различни сфери на живота. Образованието, безспорно е сред най-важните и освен всичко друго е наш  приоритет. Защото важно е какви са приоритети на една местна общност, а нашите през годините винаги са били: образование, спорт, култура и всички съпътстващи дейности, свързани с физическата среда в нашия град." Така кметът на Пазарджик посрещна ученикът от  ОУ "Проф. Иван Батаклиев"  Спас Мерджов, заел трето място на  Националната олимпиада по география, и неговата преподавателка по география и икономика г-жа Сашка Янкова.

"Ние знаем, че зад този резултат стои трудът на това дете, на неговите преподаватели, стои подкрепата от семейството, стои амбицията и желанието да се представи добре. Тези неща трябва да се поощряват, трябва да се презентират и ние трябва да караме тези млади хора да се чувстват  значими, защото те го заслужават. Спас трябва да знае, че се гордеем с това, което е постигнал. Аз му пожелавам да е здрав и да продължава да преследва целите и мечтите, които има. Когато си последователен  и знаеш накъде пътуваш и къде отиваш, никога не се изненадваш там, където пристигаш.

Благодаря много за твоите усилия и за това, че всички ни зарадва  с твоя успех и искам да ти връча този културен чек и тази грамота с една малка парична награда", каза Тодор Попов при награждаването на Спас Мерджов, който благодари и сподели, че е много доволен от представянето си,  въпреки, че е заел третото място.

"Доволен съм от резултата, въпреки, че е трето място. Надявам се все така да успявам и да покорявам още върхове и занапред. Благодаря на моята госпожа за успеха, който постигнах, благодаря и на моето семейство за подкрепата във всичко, както и на моите приятели и близки", не пропусна да отбележи младият призьор.

Кметът на Пазарджик награди работниците от общинските екипи, участвали в разчистването на последствията от бурята
2021-06-29 18:15:39

   Тодор Попов посети един от множеството обекти на територията на Пазарджик, в които вече втори ден екипи на общинското мероприятие „Стопанисване и управление на общински пазари и комунални дейности“. отстраняват последствията от разразилата се мощна буря в неделя привечер.

В градинката на квартал "Младост" той заяви, че иска  да засвидетелства  отношението си на уважение към работещите в бюджетното мероприятие, което поддържа физическата среда в града.

 "Защото ние обикновено не забелязваме техния труд, тъй като приемаме всичко за даденост: че трябва да е окосено, че  трябва да са изрязани дърветата, че трябва да е подредено и т.н. Обаче, като станат проблеми, като тези отпреди два дни, свързани с Майката природа, които никой не може да предвиди, а  и никой не може да се пребори, всичко  ляга на плещите на тези момчета - паднали дървета, счупени клони, нарушена физическа среда, изпотрошени пейки и още куп други последствия", поясни Тодор Попов.

Той подчерта, че заедно с пожарникарите,  екипите на Общината са положили неимоверни усилия  да възстановят физическата среда.

"Само в тази градинка бяха паднали 5 дървета преди ден и половина. Сега почти всичко е изчистено. Тези два дни те не спряха. Затова тези момчета заслужават уважение. И аз съм тук, за да им го кажа: Момчета, благодаря Ви за вашата видима и невидима работа. Поддържането на един град не е просто нещо. Аз искам да им благодаря още веднъж сърдечно и заявявам, че ще ги наградим. Още утре ще получите своите премиални, скъпи приятели", каза още кметът на Пазарджик и увери, че работещите в общинските звена ще продължат да изпълняват работата си отговорно, за да бъде Пазарджик чист и подреден град.

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  >> 
Всички права запазени © Разработено от Ирида Дизайн