19° Пазарджик


Връщат ли се мутренските времена у насИкономика

РИАС откри новата си производствена база
2018-05-18 09:22:58

 

Нова производствена база откри в Пазарджик водещата машиностроителната компания РАИС. Промишленото предприятие разширява дейността си на нов терен, който се намира в близост до сегашната производствена база на РАИС. Инвестициите в разширяване на производствените мощности възлизат на 8 600 000 лв. Новото предприятие е изградено на 3800 кв.м. разгърната застроена площ в новообособен промишлен район. Изградени са два цеха, шоурум и административна сграда със зали за обучения и повишаване на квалификация на персонала. В момента са разкрити 40 нови работни места, а общо в двете бази на предприятието работят 140 човека.

“Разширяването на производството е продиктувано от увеличеното търсене на произвежданите от РАИС машини. През последните две години ние утроихме нашето производство, което наложи да направим тази инвестиция, където обособихме монтажа на машините и механична обработка на дребни детайли. На старата площадка ще останат да се произвеждат корпусите и защитата на работните зони на машините”, съобщи при откриването на базата управителят на РАИС инж. Нишан Бъздигян. Той подчерта, че през последните години значително е променена технологията на организацията на монтажа, съобразена с Internet of things концепция. В производството на дребни детайли е повишена производителността и ефективността от използваното оборудване с въвеждане на роботизирани комплекси. Въведен е и софтуер за управление и наблюдение на производствения процес и на самото оборудване, както на място, така и от разстояние - дейности съобразени с Индустрия 4.0.

„Гордост е за нас, че в РАИС успяваме да сме в крачка с това бързо развитие на интернет базираните технологии“, сподели още инж. Бъздигян преди да пререже лентата на новото предприятие заедно  д-р Йошихару Инаба, президент и главен изпълнителен директор на FANUC Corporation, Япония, и  областния управител на Пазарджик Стефан Мирев

Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов поздрави г-н Бъздигян за това, че отново икономическият растеж се движи от инвестициите, включително и на тези 8,6 млн.лв., направени от РАИС.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов посочи, че Пазарджик вече изпреварва по брутен вътрешен продукт съизмерими с него градове и затова „заслужена е гордостта не само с това как изглежда града ни, а и с това какво правят хората в него“.

 

...

Прокуратурата възпрепятства Марин Рачев да свали цените на горивата във фирмата си " Раян газ"
2011-04-03 11:46:17

Единственият вносител на горива от пазарджишка област Марин Рачев призна вчера пред журналисти, че веднага може да свали цените на бензина и дизела на свойте търговски обекти във фирмата му " Раян газ" поне с 10 стотинки.
Търговецът е участвал в състоялата се петък среща на представители от бранша с икономическата комисия в парламента. Рачев обясни, че като сравнително малък вносител няма разходите на големите производители и търговци на горива, които начисляват в цената си средствата, които влагат за инвестиции и издръжката на огромния персонал по бензиностанциите.
" Единствената причина да не сваля цените е прокуратурата, която близо година ми задържа безпричинно важни митнически документи и поради това плащам двоен акциз.", обясни вчера Рачев. Той разказа, че в офисите му в Пазарджик без заповед и обяснения е бил извършен обиск и иземане на документи през юни, миналата година. Разпоредените проверки от НАП и митницата след това са приключили още през ноевмри 2010г., без данни за нарушения. Въпреки многобройните писма обаче прокуратурата продължава да задържа без обяснения документацията. Сред иззетите книжа са и документите му за внос на горива от Гърция. След като е платил налозите у нас митническите декларации по вноса, според законодателството на ЕС, трябва да се върнат в Гърция, за да се освободят от акциз доставчиците на горивото. Това обаче не е станало, защото оригиналните документи са задържани от българската прокуратура и вносителят е принуден да плаща и налозите на гръцките си партньорите, защото те не могат да докажат че са изнесли горивото.
" Ако по-дребните вносители свалим цените на горивата нещата ще се успокоят и ще се работи при истинска конкуренция. Достатъчно е държавните органи да ни дадат възможност да работим нормално", обясни Рачев.

Започва строежа на фотоволтаничната централа край Априлци
2010-04-30 14:53:12

Най-големият соларен фотоволтаничен парк в Европа започва да се изгражда край село Априлци. Днес управителят на пазарджишка област д-р Дончо Баксанов, кмета на Пазарджик Тодор Попов и консултанта на проекта Слави Върбаков откриха строителната площадка на обекта.
Паркът ще бъде реализиран от фирма " Риал Стейтс" , а нейн партньор ще е австрийската компания "New Energie TecHnik GmbH", която ще участва със свое ноу хау. Австрийската фирма е съртифициран партньор на " Шарп", откъдето ще бъдат доставени различните видове модули за централата. Общия обем на инвестицията ще е 200 милиона евро, като соларната централа ще бъде изградена на три етапа върху 2000 дка земя. Както е известно  тя бе купена през миналата година от община Пазарджик, което предизвика много дебати, полемики и обвинения в далавери.  Общата мощност на централата ще бъде 80 мегавата. През първия етап, който трябва да приключи до края на август, тази година, ще бъдат монтирани 1100 соларни панела. До края на 2012година трабва да е готов и втория етап, когато трябва да бъде изградена и пусната в експроатация повишаваща подстанция. Окончателното изграждане на фотоволтаничния парк ще е готово през 2014г., обясни консултантът Слави Върбаков.

Министърът на транспорта :„ Вагоните реновирани във „ Вагоноремонтен завод - 99” в град Септември са най-луксозните у нас"
2010-04-16 19:39:01

Експрес „ Уикенд”, чиято композиция е съставена от 5-те суперлуксозни вагона, напълно реновирани във Вагоноремонтния завод в Септември, днес тръгна от Централна гара – София по първия си маршрут към Бургас.
Новите вагони бяха представени от министъра на транспорта Александър Цветков, управителите на БДЖ Пенчо Попов и Христо Драганов и изпълнителния директор на „ Вагоноремонтен завод 99” в Септември инж. Емил Йончев. / на снимката/
Министър Цветков посочи, че досега в България не са се движили толкова луксозни вагони. Цената на рециклираните вагони е пет пъти по- ниска от тази на новите, въпреки че те са обновени на практика изцяло. В завода, в Септември, в момента има още 7 подобни вагона, коrто са пред завършване, обясни инж. Йончев.
Те са готови на 80%. За рециклирането на всички вагони в завода се използват най-нови технологии, разказа той. Предстой пълното рециклиране и на други осем вагона, т.к. поръчката на БДЖ е за общо двадесет.
Според инж. Йончев стратегията на БДЖ и министерството на транспорта да предприеме рециклирането на вагони е изключително правилна. В тази връзка „ Вагоноремонтен завод - 99” в град Септември разполага с достатъчен капацитет, най-съвременно техническо оборудване и отлично обучени специалистти, за да изпълни зададените поръчки от БДЖ и други клиенти от страната и чужбина.

1  2  3  4  5  6  7  8 
Всички права запазени © Разработено от Ирида Дизайн