30° Пазарджик


Връщат ли се мутренските времена у насЛюбопитно

Лъвът Хектор е здрав и отново е с Рая
2020-07-09 11:12:51

 Лъвът Хектор е здрав и в много добро състояние за възрастта си. Това е заключението на медицинските прегледи, които му бяха направени вчера от проф. Богдан Аминков от факултета по „Ветеринарна медицина“ на Лесотехническия университет в София.Екип на организацията за защита на животните „4 лапи“ пристигна вчера в Пазарджик, за да транспортира Хектор за прегледа в специализирана клиника.


„Условията, които тук имат тези два лъва са възможно най-добрите, това са възрастни животни, със сигурност при тях има някакви изменения вероятно в следствие на предишния им начин на живот в зоопарка в Разград, от където са взети. Там те са били използвани основно за разплод, без да се търси въобще тяхното благосъстояние, повече движение и качество на живот. Това, което те нямаха там като млади животни, го имат тук като вече възрастни животни. Но независимо от това са възрастни животни и такива проблеми здравословни ще има за в бъдеще“, коментира Явор Гечев от „Четири лапи“.


Още първите кръвни изследвания, направени в дома на Хектор, преди тръгването за София, показаха, че той е в добро общо състояние. Предположенията за износване на тазобедрените стави и други ставни изменения, които да му причиняват страдания, се оказаха неоснователни. Направената компютърна томография показа, че костната му система е в завидно състояние за възрастта. Временните неразположения са причинени от ошипявания на два прешлена, които ще бъдат овладени с противовъзпалителни лекарства и поддържаща терапия.


След приключване на прегледите, Хектор беше върнат в Пазарджик още същата вечер.


Явор Гечев от Фондация „Четири лапи“ изказа благодарност на кмета на Пазарджик и експертите на Общината за грижите, които полагат ежедневно за двата лъва и възможността Хектор и неговата сестра Рая да изживеят старините си достойно.


           

Мнения по темата (0)
добави мнениеКметът Тодор Попов – специален гост в комбиниран час на образование в електронна среда на учениците от СУ „Георги Брегов“
Говорителят на полицията Мирослав Стоянов с емоционално писмо за доблестна постъпка на трима жители на Пазарджик
Тодор Попов награди победителите в Конските кушии в Паталеница
Сатирикът Румен Белчев взе наградата „Райко Алексиев”
На 22 март в Пазарджик - Българи срещу чужденци в Мач на звездите от баскетбола
Започна гласуването за баскетболния Мач на звездите, който ще е в Пазарджик
Всички права запазени © Разработено от Ирида Дизайн