2° Пазарджик


Връщат ли се мутренските времена у насЛюбопитно

Говорителят на полицията Мирослав Стоянов с емоционално писмо за доблестна постъпка на трима жители на Пазарджик
2020-03-30 16:29:04

 Здравейте колеги,

Пиша ви по важен и значим /поне за мен/ повод. В това динамично и емоционално напрегнато ежедневие бих искал да ви разкажа за една чудесна случка. Тя ни дава възможност да пореден път да укрепим вярата си в доброто, в добрите хора, които са множество в нашия град. Случката е от вчера, а аз станах неин случаен свидетел, докато отивах до Областната дирекция на МВР. Пред входа на Районното управление в Пазарджик видях една очарователна млада дама и двама млади и симпатични мъже до нея. Всъщност се оказа, че ги познавам - Светла Караджова, нейния съпруг Михаил Караджов и техния приятел Иван Манджуков, и тримата от Пазарджик. Тези чудесни млади хора пътували по булевард „Георги Бенковски”. В близост до кръстовището му с „Христо Ботев” забелязали паднала дамска чанта. Тя се намирала направо върху пътното платно. Действали бързо, защото имало опасност някой „да си я познае”, взели я и от там поели в единствената правилна посока – полицейското управление в Пазарджик. И ето ги тримата на входната врата на управлението. Дори стоят на разстояние един от друг, за да спазват правилата. При дежурния полицай се установило, че освен портмоне с определена сума пари имало още мобилен телефон, лични документи –лична карта и шофьорска книжка, дебитни карти, собственост на наша съгражданка. Междувременно жената с ужас установила липсата на чантата си и от друг мобилен телефон набрала своя. Отсреща отвърнал полицейският служител, който я уведомил, че днес е късметлийка, защото е попаднала на тримата чудесни млади пазарджиклии. Щастливата жена обяснила, че в бързината забравила чантата на тавана на автомобила и така потеглила.

Ето за това си заслужава всичко ! Дори да се премине пред всякакви трудности и изпитания, нищо не е загубено. Нека си стоим в къщи и спазваме физическа /но не и социална/ изолация. Нека бъдем хора, да се отнасяме човешки, да приемаме всичко с любов и усмивка !  

И накрая в допълнение ви информирам, че директорът на ОДМВР-Пазарджик старши комисар Ивайло Тишев изказва своята благодарност към тримата за тяхната честна, почтена и достойна за уважение постъпка ! 

На снимката от ляво надясно: Михаил Караджов, Иван Манджуков, Светла Караджова.

                Пресцентър ОДМВР-Пазарджик

 

Тодор Попов награди победителите в Конските кушии в Паталеница
2020-03-08 09:35:31

 И тази година жителите и гостите на пазарджишкото село Паталеница отбелязаха Тодоровден с традиционните конски надбягвания, в местността „Кушиите“. За наградния фонд, осигурен от жители на Паталеница, се състезаваха 25 коня, с ездачи облечени в народни носии.

Традицията на празника, известен още като Конски Великден, е възстановена през 1992-ра година и до днес започва с тържествен водосвет и благословия за здраве на конете и техните стопани. А преди и след състезанията конно шествие обикаля селото.

Наградите на отличените в състезанията ездачи и техните коне връчи кметът на Община Пазарджик Тодор Попов.

„Радвам се, че от години традициите на българските празници в село Паталеница се отбелязват толкова тържествено и че днес, на имения си ден – на първия пролетен празник, имам възможността да наградя участниците и да поздравя всички именници.“, каза Тодор Попов.

Кметът връчи паричните премии и грамоти на спечелите в категориите „Най-бърз кон“ за жени и мъже, „Най-красив кон“, „Най-силен кон“, „Най-млад ездач“ и „Най-възрастен ездач“.

 

 

Сатирикът Румен Белчев взе наградата „Райко Алексиев”
2020-03-07 11:28:15

 Писателят Румен Белчев е носителят на Националната литературна награда за хумор и сатира „Райко Алексиев” на Община Пазарджик. Наградата бе връчена на официална церемония в ХГ „Станислав Доспевски” от кмета на общината г-н Тодор Попов.

Румен Белчев е роден на 12 февруари 1953 г. в Бургас. Завършил е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. В „Стършел” работи от 1978 г. Автор е на книгите „Кучета без село” (заедно със Сергей Трайков), „Часът на музите”, „Буре бира”, „Чрез светло пиво – към светло бъдеще”, „Топ идиот”, „Сатириците“. Идеолог и създател на Бирената партия в България. От 1993 г. – управител на „Стършел” ООД.

За участие в съпътстващия конкурс за автори от пазарджишка област бяха наградени Гергана Бенева, Владимир Симонов, Александър Йотов, Иван Върбанов, Тодор Каракашев, Михаил Тодоров и художникът Славчо Славчев.

 Младен Влашки: Мотиви за моя избор измежду номинираните за националната награда за хумор и сатира  „Райко Алексиев“ през 2020г.

Райко Алексиев е изключителна фигура в българската културна история не само с таланта си, но и с комплексността на своите занимания, насочени като цяло в отстояването на една категорична гражданска позиция в полза на разума и на българския народ.

Румен Белчев е не само журналист, фейлетонист, сатирик и автор на книги. На неговите усилия като редактор и издател се дължи в голяма степен и дългогодишният живот на вестник „Стръшел“, който се е превърнал в един вид обществена институция. Също както „Щурец“-ът на Райко Алексиев.

Рубриката на Румен Белчев „РазПЕЧАТосване“ е сериозен и траен коректив за българските граждани в общуването им с печатните медии. В един модерен свят, осветляването на масово манипулиращата глупост, която води до разрастване на глупостта до  преобладаващо естество за обществото, е не само трудна и неблагодарна задача, която изисква много кураж, но и сериозна обществено отговорна позиция. Точно както Райко Алексиев осмива онова, което „е вредно за народа“.

Румен Белчев е не само оперативен сатирик, но и продължител и представител у нас на една голяма традиция в европейската литература, която тръгва от Средновековието – литературата за глупостта. Книгата му „Топ идиот“ (1998) е специфичен български прочит по темата, свързан с новите времена у нас след 1989. Практика, която се родее с книги като „Хорски уста“ (1937) и „Клюката“ (1935) на Райко Алексиев.

Това са поне три мотива ( а бих могъл да приведа и повече) за моята преценка, която откроява фигурата на Румен Белчев от всички номинирани, достойни в качествата си, кандидати като автор с гражданска позиция и практика най-съзвучна с дейността и духа на Райко Алексиев.

Младен Влашки, литературен критк, член на комисията


 

 

 

 

 

На 22 март в Пазарджик - Българи срещу чужденци в Мач на звездите от баскетбола
2020-02-18 12:52:57

 Европейският град на спорта за 2020г. - Пазарджик, ще е домакин на тазгодишния мач на звездите в баскетбола, съобщи на специална пресконференция кметът на общината Тодор Попов в присъствието на председателят на федерацията по баскетбол Георги Глушков и ръководителят на Сдружение „Пазарджик спортува“ Ренета Камберова. Спортният спектакъл ще е на 22 март в спортната зала "В.Левски" в града, обяви Георги Глушков. Форматът ще е българи срещу чужденци, допълни най-успешният български баскетболист. Участниците в двата отбора за баскетболното шоу ще бъдат определени от феновете, чрез гласуване в сайта на баскетболната федереция. Ще се гласува и за треньори. За първи път в 17-годишната история на Мача на звездите входът ще е свободен, каквато е практиката в Пазарджик за всички спортни събития, обяви кметът Тодор Попов. Той допълни, че Мачът на звездите е част от събитията, които ще се проведат в Пазарджик в рамките на „Пазарджик – европейски град на спорта 2020“.  Той не скри амбицията до няколко години градът да се превърне в модел за спорта, при който 85% от жителите спортуват.  Като част от събитието на 22 март в Пазарджик ще бъде представен и българския национален отбор по баскетбол до 17г., който тази година за първи път ще играе на световното първенство за юноши в София. Младите национали ще покажат възможностите си в мач срещу аматьорски отбор, са предвидили организаторите. Ще има и подгряващи срещи между аматьорски отбори.  На специална томбола ще бъдат изтеглени имената на трима човека от публиката, които ще могат да спечелят по 1000лв., ако вкарат топката в кош от средата на терена, обяви шефът на спорта в Пазарджик Ренета Камберова и допълни, че по време на Мачът на звездите от баскетбола са предвидени и много други изненади. На този етап обаче тя отказа да съобщи повече подробностти и обяви, че ще има много хубави изненади.

Започна гласуването за баскетболния Мач на звездите, който ще е в Пазарджик
2020-02-18 09:25:32

 Гласуването за 17-о издание на Мача на Звездите 2020 в България вече е в ход!

От днес до 2 март, на официалния сайт на топ събитието в родния баскетбол, което ще се състои в Пазарджик, феновете ще могат да дадат своя вот за любимите си играчи.

Всеки може да гласува на allstar.basketball.bg по веднъж на ден, за да подкрепи баскетболистите, които иска да гледа на шоуто в Пазарджик.

През тази година връщаме формата Българи срещу Чужденци, като само при треньорите изборът ще е общ.

Датата на Мача на Звездите ще научите на 18 февруари, както и някои от уникалните изненади, които Община Пазарджик готви за феновете в залата!

Във вторник от 11.00 часа, на пресконференция в Гранд Хотел “Хебър” кметът на Пазарджик Тодор Попов  и президентът на БФБ Георги Глушков ще поставят официално старт на обратното броене до Мача - очаквайте!

През 2020-а година Мачът на Звездите ще бъде организиран от БФ Баскетбол в партньорство с Община Пазарджик, ЕС Медиа АД, Списание СПРИНТ и BGbasket.com.

63 милиона са наблюдавали битките в "Арена Асарел" през август!
2020-01-09 16:09:48

 Огромен интерес в целия свят към супер турнира по тенис на маса от ITTF World Tour 2019 в Панагюрище. Това разкриха числата, оповестени в началото на тази година от Международната федерация (ITTF) по отношение на срещите в "Арена Асарел" през август 2019. Докладът е изготвен от базираната в Китай компания CSM - лидер в дигиталната индустрия на азиатския пазар.

                Според официалните данни мачовете от основната схема на 2019 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Openса били наблюдавани от около 63 милиона зрители по целия свят с комбинирана медийна пазарна стойност над 35 милиона щатски долара. Турнирът беше излъчен от 14 телевизии по света, като в България Nova Sport, част от Нова Броудкастинг Груп, показа на своите зрители близо 50 часа тенис на маса от най-висока класа.

                Първенец сред спонсорите на турнира с най-голям обхват и експозиция посредством телевизионното излъчване и фотографските агенции по света е "Асарел-Медет" АД - 277 часа от общия брой, който е оценяван на 1458 часа и 55 минути в световен мащаб. Следващият рекламодател с най-сериозен обхват е пенсионно-осигурителна компания "Съгласие" със 110 часа.

                Петото издание на турнира в България подобри всички досегашни рекорди по отношение на популярността на надпреварата в социалните мрежи. Според данните на CSM Media Research общият брой импресии надхвърля 24 милиона. Видео публикациите във facebookстраницата на турнира (Asarel Bulgaria Open)са били изгледани от над 2 милиона потребители на социалната мрежа.

                Рекордни резултати и за онлайн телевизията на Международната федерация по тенис на маса - itTV(tv.ittf.com) - потребители в 115 държави по света всеки ден са гледали поне част от някоя от сесиите в "Арена Асарел" в Панагюрище.

                Организаторите и основните спонсори на турнира, заедно с Международната федерация по тенис на маса, очакват, че показателите ще бъдат подобрени още през септември тази година, когато в Панагюрище ще се проведе шестото издание на 2020 ITTF World Tour Asarel Bulgaria Open.

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  >> 
Всички права запазени © Разработено от Ирида Дизайн