12° Пазарджик


Връщат ли се мутренските времена у насРегион

Отстраниха огромна миома от жена в МБАЛ-Пазарджик
2020-01-25 12:43:19

 Миома с размер на  новородено бебе, отстраниха лекари от Акушеро-гинекологичното отделение на МБАЛ-Пазарджик. Сложната  операция  за отстраняване на матката заедно с тумора , е извършена от началника на отделението д-р Илиян Траянов в екип с акушер-гинеколозите д-р Иван Китов, д-р Петя Дудова, анестезиолог д-р Боряна Христова и акушерката  Петя Дулчева.  Преди интервенцията се  налага на  41-годишната жена  два пъти спешно  да бъде  прелята  кръв ,поради нисък хемоглобин. Операцията продължава повече от час и  завършва успешно благодарение на екипната работа . Отстраненият тумор се оказва, че тежи три килограма. 41-годишната Иванка Иванова от село Црънча  вече е в стабилно състояние и днес за първи път след операцията е раздвижена. Биологичен материал от  отстраненият тумор е изпратен за хистологично изследване.Оперираната жена е безкрайно благодарна на лекарите, извършили операцията. Тя признава, че дълго време се е страхувала да потърси лекарска помощ. Преди два месеца отива в Хирургично отделение  на МБА-Пазарджик , където началникът  д-р Георги Стоилов я оперира от апандецит. Той открива миомата и  я съветва да потърси д-р Траянов и да не отлага  нова операция . След възстановяването от първата операция жената се доверява на д-р Траянов и дава съгласие,  за  да бъде оперирана. Пациентката ще остане в болницата още 5 дни.Съветът на медиците е жените редовно да ходят на профилактични прегледи и да не  отлагат операция, когато се налага, за да не стигат до усложнения.

 

 

Тодор Попов: Новият квартал на Пазарджик е пример за добро сътрудничество между държавата и местната власт
2020-01-24 14:29:21

 

Точно 8 години след 24-ти януари 2012 година, когато със свое решение правителството предостави част от терена на бившата казарма на Община Пазарджик, там вече има изцяло нов жилищен квартал. “Изключително съм удовлетворен от това, което се случва в този район” – категоричен е кметът Тодор Попов. “На практика тук израсна един нов квартал на Пазарджик. Продължава изграждането на жилищния комплекс. Но и това, което е построено, е впечатляващо. А най-хубавото е, че вече има и много новодомци. Надявам се млади семейства, които са намерили уюта за своето и на своите деца бъдеще. Междублоковото пространство е едно от най-красивите в града ни - със зелените си площи, алеи и детска площадка. 
Новата бензиностанция придава завършеност на зоната за търговия и услуги. Автогарата бе отличена за сграда на годината преди известно време. Предстои да бъде завършен и пазарът, а на парцел от територията  "Крез" реализира разширението си и вече е най-големият  хипермаркет в сектора на този вид търговия в цяла Южна България. Така че бизнесът на Пазарджик също получи възможност за развитие. Трябва да отбележим, че и търговските помещения под жилищните  сгради на "Царица Йоанна" са заети. 

Успяхме не само да запазим, но и да впишем паметника на 27-ми Чепински полк, като парково пространство в  общото устройство на територията. 
Ако трябва да обобщим, новият квартал на Пазарджик е пример за добро сътрудничество между държавата и местната власт”, уверен е кметът Попов. 


 

 

 

За 45-ти път Рапсодия „Вардар” дава старт на „Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов”
2020-01-22 10:36:21

 

Международният фестивал „Зимни музикални вечери „Проф. Иван Спасов”, ще представи четиридесет и петото си издание от 23 до 26 януари в зала „Маестро Георги Атанасов”.

За участие в юбилейното издание са поканени придобилите световен престиж пазарджишки музиканти – сопраното Гергана Русекова и младият пианист Емануил Иванов.

Фестивалът, който се организира от Община Пазарджик, по традиция ще бъде открит с Българска рапсодия „Вардар” на Панчо Владигеров.

В първата вечер публиката ще има удоволствието да чуе Симфония № 9 на Лудвиг ван Бетховен в изпълнение на симфоничния оркестър на Пазарджик с участието на солистите   Габриела Георгиева – сопран; Гергана Русекова – мецосопран; Михаил Михайлов – тенор; Ивайло Джуров – бас и Смесения хор на БНР. Тази година се навършват 250 години от рождението на великия композитор, чийто произведения ще бъдат изпълнени и в останалите вечери.

Във фестивала ще гостуват именити музиканти от Русия и Китай.

Концертът-матине с участие на млади дарования от школите по музика в Пазарджик ще е на 26.01.(неделя) от 11.00 часа.

                Съпътстващото събитие ще е изложба на пазарджишкия художник Никола Стоименов - „Монохромна тишина“. Изложбата ще бъде открита в 18.00 часа, а откриването на фестивалната програма е в 18,30 часа.

                                                                    ПРОГРАМА:

23 януари /четвъртък/ - 18.30 часа

 

СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР – ПАЗАРДЖИК

СМЕСЕН ХОР НА БНР

 

Диригент:  Григор Паликаров

Солисти: Габриела Георгиева – сопран

Гергана Русекова – мецосопран

Михаил Михайлов – тенор

Ивайло Джуров – бас

 

Програма:

Панчо Владигеров – Българска рапсодия „Вардар”

Лудвиг ван Бетховен - Симфония № 9 в ре минор, оп. 125

/250 години от рождението на композитора/

 

 

24 януари /петък/ - 18.30 часа

 

КАМЕРЕН КОНЦЕРТ

СТРУНЕН КВАРТЕТ „ФРОШ“

Негина Стоянова - цигулка
Петя Димитрова - цигулка
Мария Вълчанова - виола
Теодора Атанасова - виолончело

 

Програма:

Васил  Казанджиев - Струнен квартет №7

/85 години от рождението на композитора/

 

Дмитрий Шостакович - Струнен квартет №7

***

Карол Шимановски - Струнен квартет №2

 

25 януари /събота/ - 18.30 часа

 

КАМЕРЕН КОНЦЕРТ

Емануил Иванов - пиано

 

Програма:

 

Лудвиг ван Бетховен – Шест вариации, оп.34

Морис Равел – „Отражения”

 

***

Иван Спасов – Малка пиеса във фолклорен стил

Модест Мусоргски – Картини от една изложба

 

 

 

26 януари  /неделя/

 

КОНЦЕРТ – МАТИНЕ    11.00 часа

 

МЛАДИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ ОТ МУЗИКАЛНИТЕ ПАРАЛЕЛКИ И ШКОЛИ В ПАЗАРДЖИК

 

ВЕЧЕРЕН КОНЦЕРТ   18.30 часа

СИМФОНИЧЕН ОРКЕСТЪР - ПАЗАРДЖИК

 

Диригент: Юрий Медяник (Русия)

 

Солист: Ян Фанг - пиано (Китай)

 

Програма:

Пьотър Чайковски - Концерт за пиано № 1

 

* * *

Лудвиг ван Бетховен - Симфония № 4 в си-бемол мажор, op. 60

/250 г. от рождението на композитора/

 

 

 

 

Съпътстваща програма:

23 януари /четвъртък/

18.00 часа, фоайе на зала „М-ро Г.Атанасов”

„Монохромна тишина“-  изложба на Никола Стоименов

 

 

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  >> 
Всички права запазени © Разработено от Ирида Дизайн