2° Пазарджик


Връщат ли се мутренските времена у насРегион

Над 20 сигнала за паднали дървета и клони подадени от граждани до Община Пазарджик, почистват се незабавно
2020-04-02 11:41:00

 Над 20 сигнала за паднали дървета и клони, в следствие на необичайния за април снеговалеж, са подадени от граждани до Община Пазарджик през изминалото денонощие, съобщиха от общинската администрация.

„От 6 часа тази сутрин екипите на БМ “ Стопанисване и управление на общински пазари и комунални дейности” съвместно с “Гражданска защита” отстраняват опасни за хората и за движението по улиците клони. Приоритетно са почистени вече основните пътни артерии и градските булеварди, като продължаваме да отстраняваме препятствията по всеки подаден от гражданите сигнал“, уточни кметът на Пазарджик Тодор Попов.

„В планинските части на общината все още има слаб снеговалеж, но пътните връзки между населените места са почистени. В някои от селата в общината има краткотрайни проблеми с електрозахранването, но няма населено място без ток.“, съобщи той.

Три машини са били заети със снегопочистването още от 2 часа през нощта. Приоритетно се почистени 8-те КПП-та на областния град, надлезите и кръговите кръстовища, а след това и други отсечки, където е било необходимо, са обработени със сол. 

 

Изписаха от МБАЛ-Пазарджик първата заразена с коронавирус в областта
2020-04-01 11:16:29

 Днес е изписана първата пациентка с доказана диагноза COVID- 19 в Пазарджишка област, съобщиха от областната болница. 72 -годишната жена  от Пещера бе приета в Инфекциозно отделение на МБАЛ -Пазарджик на 21 март. Към момента на изписването тя е в добро състояние, без оплаквания. Състоянието е стабилно,  а рентгенологичното изследване показа обратно развитие на възпалителните промени. При физикален преглед не се установяват отклонения , съобщи началникът на Инфекциозно отделение  д-р Мария Пишмишева. Изследването за наличие на нуклеинова киселина на коронавируса в изпратения материал до Националната референтна лаборатория, е дал двукратно отрицателен резултат.

"Благодаря на пациенката за доверието да я лекуваме. Това значи много за нас и ни дава увереност, че ще се справим с това заболяване" , допълни още д-р Пишмишева.

 Тя  съобщи още, че състоянието на останалите трима болни е стабилно, но тяхното лечение ще е по-продължително предвид придружаващите заболявания.

Фондация “Лъчезар Цоцорков” подкрепя борбата с COVID-19 с дарение на лични предпазни средства и експресни тестове
2020-03-31 13:00:31

 София, България (31.3.2020 г.) Дарение в размер на 300 000 лева под формата на лични предпазни средства, експресни тестове и финансова подкрепа в борбата срещу коронавируса в национален мащаб ще предостави Фондация „Лъчезар Цоцорков“ със съдействието на МБАЛ „Уни Хоспитал“ – Панагюрище и подкрепата на Български лекарски съюз (БЛС). Фондацията заявява своето желание и готовност да подпомогне дейността на държавата, здравните власти и Националния оперативен щаб, като предостави безвъзмездно лични предпазни средства и експресни тестове, за да обезпечат безопасността на медицинските екипи в лечебните заведения.

 „Това е време, което ни показва, че не само паричните средства са важни за справяне с това безпрецендентно за цялото човечество предизвикателство, а начинът по който се управляват средствата, екипната работа и доверието между хората и в институциите. Сега е моментът всички българи да сме единни, да спазваме правилата, утвърдени от експертите в Правителството и Световната здравна организация, защото само заедно ще се справим.” Това заяви председателят на Фондацията и на надзорния съвет на "Асарел-Медет" Димитър Цоцорков. Г-н Цоцорков подчерта, че той и екипът му остават верни на девиза „Да тръгнем първи, означава да тръгнем навреме“ и допълни: „Фондацията и компаниите, които управлявам, искаме да помогнем с най-необходимото на хората и институциите, които са и ще продължат да бъдат на предни позиции в борбата с пандемията в България.

За да са в максимална полза на медицинските екипи, Фондация „Лъчезар Цоцорков“ и МБАЛ „Уни Хоспитал“ ще дарят 1000 шлема, 300 костюма със сребърно-йонна защита, 7000 маски за многократна употреба, 1000 литра спирт, както и 10 000 кита за експресно тестване с цел скрининг. 5000 от тези експресни тестове ще бъдат дарени директно на Министерство на здравеопазването на Република България и Националния оперативен щаб за борба с пандемията.

 Защитните екипи и останалите 5 000 теста ще бъдат предоставени на лечебни заведения, които посрещат вълната на разпространението на усложнените случаи на пациенти с COVID-19 и са част от болниците, в които има повишен риск от увеличаване на приема на заразени пациенти с влошено състояние. Неизчерпателен списък, към който ще се отправи помощ: УМБАЛСМ „Пирогов“,    УМБАЛ „Александровска“,  УМБАЛ „Света Анна“,  УМБАЛ „Свети Георги“, УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ", МБАЛ „Пазарджик, МБАЛ „Добрич“, СБАЛАГ „Майчин дом“, УМБАЛ „Св. Марина“ и др.

 За фондацията и  МБАЛ „Уни Хоспитал“:Фондация „Лъчезар Цоцорков“, основана през 2019 г., е частна фондация, чиято основна цел е да допринася за благоденствието и развитието на българското общество. Многобройни са проектите на Фондацията и в подкрепа за културата и изграждането на таланти, насърчаване на иновациите   и постиженията в образованието и здравеопазването, подпомагане на благополучието на деца в неравностойно положение.

 МБАЛ „Уни Хоспитал“ – Панагюрище е съвременно оборудван медицински комплекс с 340 легла и 30 отделения, над 700 души медицински персонал с фокус върху комплексно лечение на повечето социалнозначими заболявания, спешната медицина и продължаващо лечение. Многопрофилната болница е изградена като публично-частно партньорство с инвестиция на „Асарел-Медет“АД от над 120 млн. лв.

 

И прокурори дариха пари на МБАЛ-Пазарджик
2020-03-30 16:19:04

 Прокурори  от Пазарджик се  включиха с дарения в дарителската кампания за МБАЛ-Пазарджик, съобщиха от здравното заведение в отчета си за набраните средства и материали от дарители по инициативата „ Заедно в битката с COVID-19“, която МБАЛ-Пазарждик стартира на 25 март. Дарението от Окръжна прокуратура -Пазарджик е на стойност 2550 лв., а от Районна прокуратура-Пазарджик -310лв. По  банковата сметка на болницата на 27 март са постъпили още 2 хиляди лева от фирма „ СТИЛ  ЕМ „ ООД ,

 „Пътища“ АД също дарява 2 хиляди лева. Дарение от 1000лв е направил Петър Ганчев-1000лв., а по 100лв. са дарили Йовка Атанасова, Емилия Мацева, Соня Кузманова, Христо Златанов и Петър Ибушев-100 лв. Станимир Николов е дарил 200 евро, а Атанас Попов-197лв, Елена Димитрова е превела по сметката  40 лв.

Дарение  от 500 лева е направила за МБАЛ- Пазарджик и Жозефина Сертова. 

2 хиляди броя  еднократни  защитни маски  е дарението на началника на Урологично отделение  д-р Пламен Крумов. 500 предпазни шлема на обща стойност  1740 лв. получи лечебното заведение от фирма „Интръст „ ЕАД. „Биовет“ АД дари предпазни маски, предпазни ръкавици, защитни костюми, предпазни очила и 40 литра  дезинфектант на  обща стойност 1627лв.

Набирането на  финансови средства и директни дарения продължава. Болницата ще продължи да прави публичен отчет  на постъпленията и разходите.

Благодарим на всички хора и фирми, които се включиха до момента в  дарителската кампания „ Заедно в битката с COVID-19“ и на тези , които желаят да помогнат. Надяваме се с ваша помощ  да се справим  в тази сложна ситуация. Благодарим ви за вашата отзивчивост и  подкрепата. За нас тя значи много. Пазете се и бъдете ...

Няма нови заразени с коронавирус от област Пазарджик
2020-03-28 16:13:05

 Няма нови заразени от коронавирус от област Пазарджик. Осмият заразен, за който ген. Мутафчийски съобщи, че е от Пазарджик, всъщност живее в София, но постоянния му адрес по лична карта е в Пазарджик. Мъжът, който е на 60г. е настанен във ВМА-София, съобщи днес областния управител Стефан Мирев, след извънредно заседание на областния кризисен щаб. Болният се е връщал на 18 март в Пазарджик и е контактувал с брат си и братовчед си, поради което те са поставени под карантина. В същото време пробите за коронавирус на медицинския персонал и пациентите от вътрешното отделение на болницата в Пещера са отрицателни, поради което то ще бъде освободено от карантината. 1158 човека от област Пазарджик са под карантина, съобщи директора на РЗИ д-р Фани Петрова. Най-много под карантина са в община Пазарджик – 576 човека. 5 нови проби за наличие на коронавирус са били изпратени в рефентна лаборатория и се чакат резултатите от тях. Теса на медиците от инфекциозното отделение на болницата в Пазарджик и на двама пациенти, съобщи още д-р Петрова. За момента заразените с коронавирус са 7, като всички са от Пещера.

Дарения за над 56 хиляди лева за МБАЛ-Пазарджик само за ден
2020-03-27 13:26:05

 Само ден след стартирането на дарителската кампания на МБАЛ-Пазарджик  „ Заедно в битката с COVID-19“  много хора се отзоваха  на призива  да подпомогнат лечебното заведение с парични средства или директни дарения. За  26 март общата дарена сума  по сметката на болницата е в размер на 56 290лв. Най-голямото дарение в размер на 50 хиляди лева е от собственика на  пазарджишката   фирма за производство на хляб и хлебни изделия „ МИО“  Паун Лазаров. По две хиляди лева са дарили фирмите Тролейбусен транспорт, Хебър Бус и Заводски строежи. По 100 лева  дарение са направили Янка Бангеева и Цвятко Христов. 50 лв.е дарил Никола Ланков,  а по 20 лв.  са дарили  Христина Колева и Стоян Делиев.

Болницата получи и  директни дарения на  500 предпазни маски  и 80  защитни облекла от  Кампаният #ЗаДоброто срещу COVID-19 в България,  чийто организатор е фондация Bcause. Дарението е на  обща  стойност  2 500лв.

2 хиляди броя ръкавици и 1000 медицински маски за еднократна употреба дари на МБАЛ-Пазарджик пловдивската фирма БУЛТЕКС 99 ЕООД. Дарението е на стойност 1340.64 лв.

Предпазни маски на  отделението по ортопедия и травматология дариха  2 шивашките фирми. Фирма "Нина Мари" дарява 35 защитни маски за многократна употреба, а "Интекстред" ЕООД  направи дарение от 80 маски. 4 специални защитни костюма от  Сдружение „Сърце за България“ на Гордън и Венета Мерк получи Акушеро-гинекологичното отделение.

50  предпазни маски  за многократна употреба дари на Инфекциозно отделение  винарска изба „Румелия“ в град  Панагюрище.

5  специални защитни костюма са дарени и от национална кампания „ЗА ГЕРОИТЕ В БЯЛО“ на БЛС  и Димитър Бербатов.

 Няколко кашона цитрусови плодове, шоколади, бисквити, вафли , натурални сокове, мед и сокоизтисквачка дари  за Инфекциозно отделение на МБАЛ-Пазарджик  собственикът на магазин „Тарита“  Георги Зънгаров.

Специално дарение от топли питки и орхидея  с послание за живеещите и работещите в отделението  изпратиха и семейство Герови от Пазарджик.

Ръководството на МБАЛ-Пазарджик изказва голямата си благодарност на всички дарители, които до момента подкрепиха кампанията „ Заедно в битката с COVID-19“  . Всички получени средства ще бъдат изразходвани за закупуването на предпазни средства , дезинфекционни препарати, консумативи, медицински изделия и апаратура във връзка с лечението на пациенти с коронавирус в Пазарджик.

В тази  кризисна ситуация е важно хората, които се борят със заразата, да чувстват съпричасност, подкрепа и да я виждат на практика.  Останете добри и продължавайте   да предавате  доброто !

 

 МБАЛ-Пазарджик ще продължи, както и сега, да отчита  получените дарения .

Благодарим  ви за подкрепата ! Продължаваме да разчитаме на вас! Заедно сме в тази битка за живот!

 

 

  Сметката на МБАЛ-Пазарджик , на която  може да се даряват средства.
“МБАЛ-ПАЗАРДЖИК“АД
ЦКБ АД КЛОН ПАЗАРДЖИК
IBAN: BG40 CECB 9790 10А2 3181 00
BIC: CECBBGSF
Основание за превод: Дарение за COVID-19

1041 са под карантина в област Пазаррджик, доставени са предпазни средства в болниците
2020-03-27 12:45:58

 Допълнителни количества лични предпазни средства и дезинфектанти са доставени днес в областния град от Националния логистичен център в гр. София. Това са 4800 бр. маски, 300 бр. гелове за дезинфекция, 126 бр. предпазни очила, 400 тона спирт. Доставката е разпределена от РЗИ Пазарджик на  държавни, общински болници и ЦСМП Пазарджик. Очакват се нови количества предпазни облекла, съобщиват от областния оперативен щаб.

От РЗИ Пазарджик днес са изпратени 42 повторни проби в лабораторията в Стара Загора за изследване на коронавирус. Пробите са взети от медицинския персонал и пациентите, които се намират под карантина във Вътрешно отделение на МБАЛ „Д. Ранев“ гр. Пещера. Резултатите се очакват в следващите дни.

Към 26 март, лицата поставени под домашна карантина в област Пазарджик са 1041. Граждани преминали ГКПП по суша, въздух и вода и установили се на адреси на територията на област Пазарджик. Разпределението им по общини е както следва:

 община Батак – 8 бр.

община Белово – 43 бр.

община Брацигово – 13 бр.

община Велинград – 179 бр.

община Лесичово – 25 бр.

община Пазарджик – 461 бр.

община Панагюрище – 22 бр.

община Пещера – 93 бр.

община Ракитово – 39 бр.

община Септември – 151 бр.

община Стрелча – 1 бр.

община Сърница – 6 бр.

 Предписанието за поставяне под карантина на пристигащите от чужбина лица се издава от РЗИ Пазарджик и се връчва от служители на ОДМВР по ...

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  >> 
Всички права запазени © Разработено от Ирида Дизайн