32° Пазарджик


Връщат ли се мутренските времена у насПолитика

Кметът Тодор Попов и двама министри откриха новия логистичен център " Ариете"
2020-07-03 15:26:13

 Премиерът Бойко Борисов и министрите на финансите Владисвал Горанов и на икономиката Емил Караниколов пристигнаха днес в Пазарджик за откриването на новия логистичен и производствен център на „Ариете Логистикс“. Те бяха посрещнати от кмета на общината Тодор Попов. Веднага след това гости и домакини разгледаха и новите производствени еи складови мощности на новия център.
 Работните места и доходите са важни, българската икономиката продължава да работи. Над 100 машини високотехнологични, прекрасни инженери и технолози. Ако знаете колко трудно сме ги докарали, в условията на пандемия – транспортните, зелените коридори, разрешителните, за да дойдат инженери и технолози да ги монтират, да работят. Това искам да се оцени, то е важно за тези семейства, които ще си изкарват прехраната.“, заяви премиерът за новия логистичен център. Той беше категоричен, че усилията на правителството продължават да са насочени към осигуряването на благосъстоянието на българските граждани. Бойко Борисов съобщи, че приетия тази седмица от правителството нов дизайн на мярката 60/40, който е част от подкрепата на бизнеса за запазване на работните места, възлизаща на близо 1.3 милиарда лева. По думите му мярката 60/40 не може да продължава безкрай и затова е от ключово значение икономиката да продължава да работи.
От своя страна кметът на Пазарджик заяви: „Благодаря, че са наши гости днес и уважиха откриването на този нов завод в Пазарджик, това показва уважение и подкрепа. Ние в партньорство с правителството направихме мостове, ремонт на стадиона, две нови зали и до края на годината ще го каня още два пъти да дойде – за новото депо и западния околовръстен път, носим тук и споразумението с АПИ, а за Димитровден ще стартираме този дългоочакван път. Но най-важното нещо е, че всяка инвестиция не би имала смисъл ако хората нямат поминък, заради това съм изключително горд, че целият бизнес на Костал ще се пренесе в Пазарджик, а цялата им логистика за България ще бъде в Пазарджик. „Ариете“ е основен подизпълнител и партньор на „Костал“. След тях ще дойдат още, те идват тук защото им е по-евтино и срещат пълно разбиране от страна на държавата и общинска администрация, тук го няма този административен рекет, който го има в други части на Европа. Питайте ги тези хора – защо си изтеглят целия бизнес в България? Това означава доверие. „ заключи кметът. Премиерът не дочака официалното откриване на логистичния център, заради неотложни задачи. Заради това лентата беше прерязана от министрите Горанов и Караниколов и кметът Тодор Попов.
„Ариете Логистикс“ ЕООД е българска фирма, част от международната „Ариете4 Груп и вече шест години работи успешно на българския и международните пазари. През 2018 г. „Ариете Логистик“ ЕООД закупи в гр. Пазарджик парцел от 82 000 м2 за строеж на собствена производствено-логистична база. Още през февруари 2019 г. беше реализиран първият етап от проекта, който включва над 5000 м2 сгради за складово – производствени нужди, в които работят повече от 200 души. Вторият етап е производствена база с офисна част с площ 6920 м2. Ще бъдат поставени общо 103 шприца ( молдинг машини). Ангажираните  работници ще бъдат над 400 души. Предстои проектиране и изпълнение на трети етап с площ от около 7000 м2, който ще бъде използван за складово - производствена дейност. След неговата реализация броят на работещите в „Ариете Логистикс“ ЕООД в Пазарджик ще надхвърли  1 000.

 

Всички болници в област Пазарджик имат готовност да приемат пациенти с COVID-19
2020-07-01 16:23:05

 На проведеното днес заседание на Областния кризисен щаб за борба с COVID-19 в област Пазарджик, областният управител и председател на Щаба  Стефан Мирев представи обобщена информация за епидемиологичната обстановка в област Пазарджик към 01.07.2020 г.

Новите случаи на заразени с коронавирус за изминалата седмица в област Пазарджик са 52. Общият брой на заразените за областта е 313, излекуваните са 187. На домашно лечение в момента са 66, хоспитализираните пациенти са 38, двама от тях са на интензивно лечение. 352 е броят на пробите за коронавирус, изпратени за изследване от 24 юни до 1 юли.

Поставените под карантина към днешна дата са 1008, разпределението им по общини е както следва:

Батак – 14 бр., Белово – 55 бр., Брацигово – 15 бр., Велинград – 214 бр., Лесичово – 23 бр., Пазарджик – 365 бр., Панагюрище –37 бр. , Пещера – 53 бр., Ракитово – 50 бр., Септември – 135 бр., Стрелча – 11 бр., Сърница –36 бр.

Всички болници в област Пазарджик имат готовност да приемат пациенти с COVID-19. Лечебните заведения са снабдени с необходимите лични предпазни средства. Броят на свободните легла в болниците е 101, от тях интензивни са 31 легла.

За изминалата седмица служителите на ОДМВР са съставили 6 акта за неносене на маски в закрити помещения. Образувани са 5 досъдебни производства за неспазване на наложена карантина. Продължават проверките на служителите на РЗИ и ОДБХ Пазарджик за спазване на въведените противоепидемични ...

Тодор Попов: Изключително горд съм, че Пазарджик е пример за добро партньорство в реализирането на важни проекти за града ни
2020-06-23 16:14:22

 Днес е поредният хубав ден за нашия град. Защото тези дълго чакани пътни ремонти, които ние предвиждахме, най-после са факт. Днес е ден, в който аз искам специално да благодаря, защото всички виждате, че когато институциите се обединят, могат да вършат добри и полезни неща за хората. Пазарджик е един добър пример за това. Не само по отношение на пътната инфраструктура, но и по отношение на много други проекти, свързани със социалната, спортната и всички други сфери. Аз съм щастлив, че днес сме тук всички заедно. Това каза кметът на община Пазарджик  при откриването на ремонтирания участък от републиканския път І-8  до границата с област Пловдив, който в чертите на Пазарджик включва и  бул. „Стефан Стамболов“. Той благодари на директора на АПИ Георги Терзийски, че с личното си присъствие е уважил откриването на тези важни пътни артерии в града, за цялостното му съдействие, както и на целия екип от Агенцията за направеното до тук и за това, което предстои. Малко преди това шефът на АПИ съобщи, че днес ще бъде подписано Споразумение за изграждането на дългоочаквания обходен път на Пазарджик.

В това споразумение ще бъде записано кой какви задължения ще има във връзка със стартирането на нашия обход. Този процес вече е необратим. На следващото си заседание Общинският съвет ще гласува решение за изготвянето на идейния проект, който ще дарим заедно с парцеларните планове на АПИ. Това ще отнеме два месеца, максимум - три. След това те ще започнат съответните процедури, като нашата амбиция е до края на годината да имаме избран изпълнител и да започне реалното строителство, поясни Тодор Попов. Той припомни, че до края на годината ще бъдат реновирани още няколко важни пътни отсечки в града - обхода от Бошулско шосе по „Стамболийски” до първия светофар, от там по „Хр. Ботев” до разклона при Библиотеката и  пред „Билла”,  а с ремонта на кръговото на моста на Марица ще бъде направена връзката с новооткритото днес околовръстното. Другият важен участък е обходът на ул. „Свобода”, след края на „Петър Бонев”, зад Полицейското училище до ул. „Стефан Караджа”, по който минава тежкият трафик в посока Пловдив.

Тодор Попов благодари на строителите за тяхната съвестна, отговорна, професионална и качествена работа, за цялостното съдействие на всички служители в Областна администрация и на всички, с които Общината  си партнира. „Пак казвам, изключително горд съм от това, че Пазарджик е пример за добро партньорство – не само политическо, а и чисто работно, в това ние да реализираме важни проекти за града ни. Така че заслугата е на много хора и аз държах да им благодаря лично. Защото винаги съм изповядал тази философия: който ни помага, след това му помагаме и ние.”

Шефът на АПИ отбеляза, че събитие като днешното е израз на политиката и разбирането на Агенцията и правителството, че дори в дни на пандемия, тежки дни, строителният и пътно-строителният бранш не трябва да спира своята работа, независимо от трудностите, независимо от забавените доставки. Той посочи, че само в този участък са вложени 23 млн. лв. от бюджета на Агенцията, а в област Пазарджик към момента са изпълнени или се изпълняват обекти на обща стойност около 100 млн. лв. Само за поддържането на републиканските пътища на територията на областта, в това число и зимното, са отделени около 5 млн. лв.

„Сигурен съм, че най-щастливи от новоремонтирания път ще бъдат жителите и гостите на града, които преминават по него към една от атракциите на Пазарджик – парк-остров „Свобода”, каза в приветствието си областният управител Стефан Мирев, като подчерта, че това е  още един изключително важен инфраструктурен проект, свързан с развитието на града,   региона, с икономическата активност и подобряването на трафика. 

 

Тодор Попов връчи първите „културни чекове“ на зрелостниците отличници
2020-06-22 16:44:52

 Традиционната среща на кмета на Община Пазарджик със зрелостниците отличници тази година беше по-различна. Тя се проведе в Лапидариума на Регионалния исторически музей, а като подарък завършилите с отличен успех средното си образование получиха „културен чек“. Той се връчва за пръв път и предоставя възможност за безплатно посещение на културни мероприятия и закупуване на книги по избор на притежателя на чека. „Културният чек“ е част от програмата на Община Пазарджик за поощрение, наречена „Граждански импулс“, която беше представена официално преди месец.

„Вече повече от 12 или 13 години засвидетелстваме нашето отношение към всички млади хора, които са постигнали успехи. Моята философия винаги е била да подкрепям отличниците. Обикновено в училище се обръща внимание като че ли повече на тези, които не се справят, общо взето вниманието е към тези, които не полагат достатъчно усилия и нямат достатъчно успехи. Аз считам, че вниманието трябва да бъде насочено към тези, които се справят, защото те са важните хора, те са бъдещите лидери, които са постигнали успехи, така че вие сте моите хора и това трябва да стане добра традиция да изпращаме нашите зрелостници тук и да засвидетелстваме нашето отношение на уважение“. Така кметът Тодор Попов се обърна към зрелостниците отличници от пазарджишките учебни заведения. Преди първото връчване на „Културния чек“ кметът поясни, че това ще е цялостна система, с която ще бъдат стимулирани младите хора, постигнали успехи в учението, в спорта, в самодейността. „Защото го заслужавате и трябва да имате самочувствието, че вие сте важните хора за обществото, вие сте добър модел за подражание!“, каза Тодор Попов.

 „Искам да показваме успешни модели на поведение. Гордея с вас, защото сте постигнали своя първи голям успех – завършили сте образованието си с отличен! Убеден съм, че ще продължите и в бъдеще да успявате, защото така сте научени. Искам да имате хъс, да сте позитивни и амбициозни. Само така човек постига успехи. В живота всички важни неща трябва да ги направите! Кой, ако не Вие, кога, ако не сега! Няма утре! Животът минава бързо, казвам Ви го от личен опит, затова не отлагайте нещата, които искате да направите! Бъдете амбициозни! Всеки един успех е свързан с амбиция – да покажеш това, което можеш, да искаш да постигнеш това, за което мечтаеш. Бъдете постоянни – успехът е свързан с постоянни усилия, нищо случайно в живота не се случва, млади приятели! Всеки един успех е плод на усилия и труд! Горд съм с това, което сте постигнали. За мен е чест да ви връча този културен чек и да ви пожелая да направите така, че ние като град, вашите близки и родители и вие самите да се гордеете с това, което ще постигнете“. С пожеланието за нови успехи на други поприща кметът на Пазарджик връчи лично на всеки присъстващ грамота и „културен чек“.

 

Тодор Попов: Ще преасфалтираме бул „Христо Ботев“
2020-06-16 17:22:37

 „След преговори с АПИ получихме подкрепата им за ремонт на участъка от Бошулско шосе по ул. „Александър Стамболийски”, „Христо Ботев” до Регионалната библиотека „Никола Фурнаджиев” и „Била” до връзката с околовръстния път, чийто ремонт сега завършва. Вече тече проектирането на този участък и се надявам до края на годината да го видим ремонтиран.“, съобщи кметът на община Пазарджик Тодор Попов. „Това е пътят на целия тежък трафик, свързващ София с Пловдив от едната страна, както с Пещера и Велинград от друга. Трафик, който години наред създава проблеми на живеещите по целия булевард „Христо Ботев“.

За да се заздрави този участък ще бъде направено студено пресиране, каквото беше направено на околовръстния път, ще се оправят нивелетите, за да не се образуват повече локви, ще се подменят и бордюрите, разясни кметът на Пазарджик.

„Другият важен участък, който ще ремонтираме и с който ще затворим кръга на реновираните важни за трафика отсечки е ул. „Свобода” – тя се намира при края на ул. „Петър Бонев”, минава зад Полицейското училище и излиза на края на ул. „Стефан Караджа” при Добровнишко шосе. Това е участък от 500-600 метра, който е много важен за града ни. Там минава тежък трафик и трябва да се погрижим за къщите на живеещите там”, заяви Попов.

През следващата седмица предстои да бъде пуснато движението по основно ремонтирания околовръстен път на Пазарджик - ул. „Стефан Стамболов”, както и по път 1-8 – Пазарджик – Пловдив. Официалното откриване на двата ремонтирани участъка е насрочено за 23 юни, съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов. „Най-вероятно още преди откриването – до края на седмицата, ще бъде отворен за движение пътят до Пловдив, защото това ще е в улеснение на хората”, заяви още Тодор Попов и допълни, че в Пазарджик ще продължи обновяването на пътната инфраструктура с други две важни отсечки, които са свързани с досега ремонтираните.

 

 

 

Тодор Попов: Сепариращата и компостираща инсталации за преработка на отпадъци ще заработят през ноември
2020-06-10 13:13:52

 До края на месец ноември към депото за битови отпадъци, което е на територията на община Пазарджик и обслужва 9 от 12-те общини от Област Пазарджик ще бъдат въведени в експлоатация сепарираща и компостираща инсталации. С това приключва успешната  реализация на втория етап от въвеждането на съвременно управление на битовите отпадъци в пазарджишко. Предстои и трети етап, в който се предвижда изграждане на съоръжения за безкислородно изгаряне на отпадъци, които не могат да се превърнат в суровина.

„Това е много голям и  много важен проект за община Пазарджик, защото на практика сме на финалната права на втория етап от Регионалното депо за  битови отпадъци, за което говорим и по което работим от години. Първият етап бе да направим площадките за депониране на отпадъци. Депото вече работи втора година и обслужва 9 общини. Вторият етап беше да изградим сепарираща и компостираща инсталации и вече сме на финала.“, съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов.

Дейностите по изграждането на двете инсталации са в срок и по договор в средата на месец ноември сепариращата и компостиращата инсталации ще бъдат готови за експлоатация. „По този начин отпадъците, които влизат тук ще бъдат разделяни и на практика ние ще осигурим по-малко количество боклук, който ще отива на депото. Така ще ползваме тази част от отпадъците, които могат да се реализират на пазара като суровина.“, коментира Тодор Попов, като допълни че в момента тече процедурата по избор на оператор на целия този процес и се надява до края на този месец да има избрана фирма, която ще отговаря за сепарирането и компостирането. Очакванията на кмета Попов са до края на годината дейността по разделното обработване на отпадъците в суровина да започне.

Предстои изпълнението на третия етап по управление на отпадъците, за който кметът обеща подробности през есента. „Предвиждаме да направим една инвестиция с частен партньор, който да реализира мащабен проект, позволяващ ни по-голямо количество от отпадъка, който не може да бъде преработван като суровина да бъде изгарян безкислородно. Процедурата ще отговаря на всички стандарти, така както са направени тези депа в Англия, в Чехия и Виена, които даваме постоянно за пример.“, сподели част от намерението си Тодор Попов и допълни, че това ще бъде една от първите подобни инвестиции в България.

„Месеците юни и юли са периода, в които ще преговаряме по-активно, поради факта че до сега нямаше как да се пътува и да се срещаме с тези наши партньори. Те вече са изпратили инвестиционно предложение, които ще бъдат разгледани подробно. Предстои и задължителната процедура по ОВОС, която касае всеки инвестиционен проект, независимо от неговата стойност или големина. Надявам се до година и половина да затворим цикъла на управление на отпадъците в нашия регион. И ще сме община – пример за това. Също така се надявам колегите от другите общини да повторят нашата иновативна практика.“, завърши кметът на община Пазарджик Тодор Попов.

 

 

 

 

 

Кметът Тодор Попов се срещна със зрелостниците, на които е попечител
2020-06-09 16:52:09

 Кметът на Пазарджик Тодор Попов връчи по 500 лв финансов стимул на трима зрелостници, на които той е попечител и които тази година завършват средното си образование.
„Радвам се, че през тези години, в които сме били заедно, вие се развивахте успешно. Оттук нататък всичко зависи от Вас. Дотук беше безгрижната част от Вашия живот, но Вие сте минали през такива изпитания, които са Ви калили и съм сигурен, че ще намерите правилните решения. Важно е да работите нещо, което ще ви носи радост и удоволствие!”. С тези думи кметът на Пазарджик изпрати зрелостниците, като им пожела да бъдат здрави, смели и последователни. „Животът обича смелите хора, той е низ от успехи и поуки. При първи успех не се радвайте и при първи неуспех не се отчайвайте! Следвайте мечтите си!”, посъветва ги Тодор Попов.
Кметът на Пазарджик заяви пред тримата зрелостници, че Община Пазарджик винаги ще ги подкрепя и че ако пожелаят, ще им бъде предоставена възможност за работа в администрацията.

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  >> 
Всички права запазени © Разработено от Ирида Дизайн