6° Пазарджик


Връщат ли се мутренските времена у насПолитика

Тодор Попов: До юни реновираме големия басейн на Балона
2021-01-22 09:00:07

 До месец юни тази година Община Пазарджик ще реновира открития плувен басейн, известен като Балона, както и съблекалните към него.Това е първият етап от проекта Пазарджик отново да има голям открит плувен комплекс след ремонта и на втория плувен басейн догодина. Това съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов.

„ С този обект продължаваме нашата последователна политика в това да обновяваме и да вдъхнем живот на такива територии в града, които бяха, меко казано, занемарени, забравени и, да използваме тази звучна дума – баталясани. Затова тази година по план ще направим нещо, което ще зарадва голяма част от хората, особено малко по-порасналите момичета и момчета, защото това е място, което е създавало шампиони – хора, с които сме се гордели и продължаваме да се гордеем. Защото Пазарджик е имал една от най-силните плувни школи в България! Нашият план за тази година е до 1 юни да реновираме открития плувен басейн със съблекалните, а всеки от клубовете да има свой кабинет в сградата. Амбицията ни е след ремонта 50-метровият басейн да отговаря на стандартите за провеждането на национални състезания. Говорим за пълна реновация, с модерни настилки, система за затопляне на водата, модерна система за пречистване на водата и всички възможно най-добри технологии за този вид дейност“, заяви Тодор Попов.

Ремонтните дейности ще обхванат и прилежащата сграда. Ще бъдат обособени външни и вътрешни душове, ще бъде ремонтиран покривът, ще бъдат монтирани соларни системи за топла вода.

„В следващата година ще продължим с ремонта на втория басейн. Съоръжението за скокове във вода не отговаря на никакви стандарти, затова там ще направим басейн за по-малките деца и с това ще завършим комплекса. Важно е да кажем, че това ще е открит плувен басейн и ще бъде стопанисван в периода май-септември, а през останалата част от годината децата ще тренират в закрития плувен басейн. Впоследствие, ако имаме възможност и средства, може да помислим за целогодишното му стопанисване, но на този етап подобни разходи не можем да си позволим.

Реновацията на сградата със съблекалните ще струва около 350 хиляди лева, инвестицията във басейна е близо милион и 200 хиляди лева, а заедно с малкия басейн ще достигне около 1 милион и 700 хиляди лева. Средствата са поравно разпределени и осигурени от държавна субсидия за капиталови разходи, каквито всяка община получава и собствени средства“. Това уточни кметът на Пазарджик Тодор Попов. Той съобщи още, че освен за спортисти, басейнът ще бъде отворен и за граждани. В събота и неделя ще се ползва като плажна зона, докато не бъде ремонтиран градският плаж, което е планирано за 2022 г., а през делничните дни ще се прецени дали един или два коридора би могло да се заделят за граждани. Организацията на допускането на граждани ще стане ясна на по-късен етап, след като бъде направено разпределението за клубовете, в които над 480 деца тренират плуване, трибой и петобой.“, категоричен е Попов.

„С този открит плувен комплекс продължаваме нашата последователна, уверена и безкомпромисна политика в това да стимулираме повече хора да спортуват в нашия град. Няма да се уморя да повтарям, че всеки лев, даден в спортни бази, е умножен по 10 по отношение на здравето на деца и нашите съграждани. Не може да виним децата, че не спортуват, щом няма бази, затова първо трябва да осигурим спортни бази и те да бъдат достъпни за всички. Догодина ще направим и градския плаж, с което ще завършим този открит комплекс - той е свързан с острова и тук се обособява една зона, с която заслужено да се гордеем и която ще ни позволи да имаме не само повече самочувствие, а и да сме по-здрави, което е най-важното“, каза още Тодор Попов.

 

Кметът Тодор Попов с поздравителен адрес до лекари и акушери по повод Деня на Родилната помощ
2021-01-21 13:56:55

 ДО

ОТДЕЛЕНИЕ ПО АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ НА

МБАЛ - ПАЗАРДЖИК АД

МБАЛ - П ПЪЛМЕД ООД – МС „ЗДРАВЕ"

МБАЛ  „ХИГИЯ" АД

ГР. ПАЗАРДЖИК

Уважаеми гинеколози, акушери и медицински специалисти,

Скъпи баби,

Приемете моите най-сърдечни поздрави по повод 21 януари - Бабинден!

         Дълга е традицията на този празник, който крие корените си още в езическите времена, а от 1951 г. е обявен официално за Ден на родилната помощ. И точно тази дълга история на празника показва, че специалното отношение на българите към раждането, към майките и новородените, към бабите и към хората, които се грижат за тези процеси, е осмислено. Този ден е празник на надеждата и радостта, на вярата и упованието в по-доброто ни бъдеще!

                Приемете моята признателност за неуморния Ви труд, за високия Ви професионализъм, благодарение на които тържествува новият живот!

                Живот, дарил със смисъл и радост и всички баби, отдали всеотдайна грижа и ласка на своите внучета!

                Бъдете здрави и нека дните Ви са изпълнени с щастие!

                ЧЕСТИТ ПРАЗНИК!

ТОДОР ПОПОВ:  

КМЕТ НА ОБЩИНА ПАЗАРДЖИК

21 януари 2021  г.

Тодор Попов: Увеличаваме зоните с безплатен интернет в Пазарджик
2021-01-19 17:03:02

 Към досегашните зони с безплатен интернет на обществени места в Пазарджик от днес се добавят нови - в центъра на града и в двата парка: „Острова” и „Писковец”. Това съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов.

„Ние продължаваме своята последователна политика, освен добра физическа среда, Пазарджик да прави стъпка по стъпка и към това, което искаме да постигнем – да бъде модерен град като инфраструктура, условия за живот и да има и такива услуги, които предполага съвременното ни развитие, каквато услуга е интернетът. Ние и преди имахме безплатен интернет в няколко зони в града, благодарение на нашите доставчици, но сега Община Пазарджик кандидатства по проект и вече зоните са много повече, като обхващат почти 55 хиляди квадратни метра”, заяви още Тодор Попов. “Този проект е част от дългосрочните ни планове за изграждането на умна инфраструктура в Пазарджик и поредната стъпка към превръщането ни в европейски град за пример. Интернетът вече е неизменна част от ежедневието на всички ни и съм сигурен, че новите точки за безплатен безжичен интернет ще бъдат от полза както за гражданите, така и за гостите на Пазарджик.” коментира кметът Тодор Попов.

„Стремели сме се зоните с безплатен интернет да бъдат в удобство на гражданите – там, където се събират много хора – това са традиционно местата около театър „Константин Величков” – общо три зони, които обхващат площта около Тортата, освен това Градската градина, както и площада пред полицията. В „Острова безплатен интернет има също на няколко места – при паметника на Методи Шаторов и около розариума, а също и в парк „Писковец. Убеден съм, че това ще бъде в услуга на нашите съграждани и докато те почиват в тези места, забавляват се или играят с децата си, ще могат да ползват тези услуги безплатно”, каза още кметът на Пазарджик.

 По проекта е инсталирана мрежа с 9 Wi-Fi зони за достъп, която работи с гарантирана скорост 30Mbps на точка на свързване. Мрежата ще се ползва без заплащане и без въвеждане на парола. Капацитетът на обслужване на една зона (точка за достъп) е до 128 потребителя едновременно, а свързването към мрежата се получава като потребителят я потърси с името „WiFi4EU“ на устройството си и потвърди достъпа до нея.

Новите свободни интернет зони са :

1.         Парк „Острова“ - зоната около паметника на Методи Шаторов

2.         Парк „Острова“ - зоната около “Розариума”

3.         Парк „Стадиона“ - зоната около двата моста

4.         Площад „Възраждане“ - зоната около паметника на Св. Св. Кирил и Методий

5.         Площад „Съединение“ - зоната пред ОД на МВР Пазарджик

6.         Площад „Васил Левски“ - зоната пред спортна зала „Васил Левски“

7.         Парк „Градска градина“

8.         Площад „Константи Величков“ - пред ДКТ „Константин Величков“ с три отделни точки за достъп

9.         Парк „Писковец“

 По проекта „WiFi4EU“ се финансира инсталирането на публична безжична мрежа, а  Община Пазарджик ще заплаща предоставянето на Интернет до мрежата и ще гарантира нейната работоспособност в продължение на поне 3 години.

 

 

Отбелязваме 143 години от Освобождението на Пазарджик - програма
2021-01-13 15:30:47

 О Б Щ И Н А  П А З А Р Д  Ж  И К

ВИ КАНИ

да присъствате на проявите по повод

143 ГОДИНИ

ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА ПАЗАРДЖИК

14  Я Н У А Р И

11.00 ч. Поднасяне на цветя на:

Паметната плоча на ген. Брок

/моста на р.Марица/

Паметната плоча на ген. Гурко

/срещу EVN/

Паметник на  Ованес Совъджиян

/срещу магазин „Билла“/

Паметник на военните кореспонденти

/в градската градина/

По повод 143 години от Освобождението на Пазарджик, на 14 януари, Община Пазарджик организира поднасяне на цветя на паметниците и паметните плочи, свързани със събитията от 1878 година, довели до освобождаването на града.

Официалната церемония-поклонение ще е пред паметната плоча на ген. Брок от 11.00 часа.

В същия час представители на общинската администрация и културните институции ще поднесат цветя и на  паметната плоча на ген. Гурко, на паметника на Ованес Соваджиян и паметника на военните кореспонденти.

 

 

Тодор Попов: Започваме модернизация на уличното осветление в Пазарджик
2021-01-12 20:21:48

 „Днес е поредния хубав ден за нашата община, защото получихме одобрение на проекта, касаещ подмяна на част от уличното осветление в града с енергоспестяващо LED осветление.“, съобщи кметът Тодор Попов.

Проектът по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021“ включва подмяна на съществуващите 1 057 броя осветителни тела с LED осветители. Той е на стойност 1 041 949 лева и е с продължителност от 18 месеца.

„С реализацията на норвежкия проект правим крачка към модернизацията на цялото улично осветление в община Пазарджик Средствата са безвъзмездни, предоставени от Норвежкото правителство, това е безвъзмезден грант.“, категоричен е кметът Тодор Попов. Той уточни, че администрацията е имала готовност с проект за подмяна на осветлението в цялата община, в това число и за населените места, но по Норвежкия проект е имало изискване за финансиране само до 600 хиляди евро.

„ По стартиращия проект ще бъде подменено осветлението  на основните пътни артерии в Пазарджик в следните участъци: от началото на града при Стадиона по бул. „Г. Бенковски“ до кръговото при Спортна зала „Васил Левски“, по  ул. „Ген. Гурко и бул. „България“ до моста на Марица. От кръговото при Спортната зала по „Пловдивска“ до КАТ и след това по ул. „Стефан Стамболов“ /така нареченото Околовръстно/ до моста на Марица. От  кръстовището на бул. „Георги Бенковски“ с „Кочо Честименски“ до началото на бул. „Цар Освободител“ през моста на Марица и по  цялата ул. „Царица Йоанна“ до Гарата.“, обясни Попов.

„Освен това ще бъде въведена Система за автоматизация и управление и на мониторинг на потреблението на електрическа енергия от външното осветление, а също и съоръжение за производство на енергия от ВЕИ за нуждите на външното осветление в града.“, посочи още Тодор Попов.

 „С реализацията на този проект ще се подобри качеството на уличното осветление, защото то ще е по-добро като осветяемост, но и разходите ни за електрическа енергия за осветление ще паднат наполовина.“, каза кметът.

 „Ние бяхме обявили обществената поръчка предварително, под условие, тя е на приключване и до края на месеца ще бъде избран изпълнителят.“, заяви Тодор Попов.

За подмяна на осветлението в останалата част от града и за населените места той посочи, че администрацията работи по два възможни варианта – единият е по проекти с европейско финансиране по Плана за развитие, а другият – чрез ЕСКО договори – договори с гарантиран резултат, при които инвестицията се поема от външен инвеститор, а Общината заплаща поетапно на база реализираните икономии. „Имаме готовност и по двата варианта, така че до 2022 г да подменим осветлението в цялата община“, убеден е Тодор Попов.

 

 

 

 

Правителството отпусна 1 млн. лева за медицинското общежитие в Пазарджик
2020-12-22 15:58:50

 „Благодаря на премиера Борисов, че застана зад идеята в Пазарджик да бъде възобновено обучението на медицински специалисти“, това каза кметът на общината Тодор Попов по повод днешното решение на Министерски съвет да бъдат отпуснати 1 000 000 лева за ремонт на бившето общежитие на учителския институт в града.

„Ремонтът на общежитието е част от цялостната програма, която правителството разработва за осигуряването на медицински специалисти във всяка точка на страната и съм щастлив, че Пазарджик отново е първата община, която реагира адекватно и професионално.“, категоричен е Тодор Попов.

            Строителството ще очаква да започне още в началото на 2021 година, за да може възможно най-скоро в сградата да бъдат настанени командировани от други области медицински специалисти, а в началото на следващата учебна година да започнат обучението  си  и първите студенти.

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  >> 
Всички права запазени © Разработено от Ирида Дизайн