25° Пазарджик


Връщат ли се мутренските времена у насПолитика

Поздрав на кмета Тодор Попов по повод Денят на Независимостта
2020-09-22 08:52:09

 Скъпи съграждани,

през месец септември отбелязваме две изключително важни събития в нашата историческа памет - Съединението и Независимостта на България. Макар и отдалечени времево едно от друго, те са  и взаимно свързани. Независимата българска държава получава възможност занапред да води самостоятелна и просперираща стопанска политика и окончателно утвърждава съединението на Северна и Южна България в единна Българска държава. Това са две от събитията в нашата история, които ни дават основание да се чувстваме горди от предците си, да имаме самочувствието на достойна нация!

Днес повече от всякога имаме нужда от това!

Да живее свободна и независима България!

                Честит празник!
                

 Тодор Попов      
 Кмет на Община ...

Тодор Попов: "Тенис за Пазарджик" ще прави модерна база на "Писковец" за всички тенисисти
2020-09-21 18:25:54

 Кметът Тодор Попов обяви приключването на процедурата за концесионирането на  тенис кортовете в парк "Писковец". Конкурсът е спечелен от консорциум "Тенис за Пазарджик".
Срокът на концесията е 25 години. Инвестициите, които трябва да бъдат направени, са за около 1 млн. и 300 хил. лева. Те трябва да бъдат реализирани през първите 5 години, като за този период е разписан подробен график какво ще се случва.

Предвижда се реновирането на съществуващите съоръжения и изграждането на още няколко нови корта. Ще бъде построена многофункционална сграда за обезпечаване логистиката на дейностите - с леглова база, зала за треньори, модерни съблекални,  конферентна зала и  зона за хранене и кафе. Ще бъде изградена зала с обща разгърната площ от  2500 кв. м. и височина 8 метра за 3 корта. Тя ще  има трибуни и  ще отговаря на изискванията на БФТ, така че ще бъде зала както за тренировки, така и за турнири. 

„Аз винаги съм считал, че когато имаме публично-частно партньорство, както в случая, резултатите са много по-добри, отколкото, ако Общината сама стопанисва и се опитва да прави неща, които в крайна сметка не са и работа. През годините имахме очаквания там да се случи нещо, но то така и не се случи. Затова решихме да ползваме тази форма за предоставяне на тази собственост за дълъг период от време, при определени условия, които да бъдат такива, че едновременно да развием самото ниво на тази услуга като качество и второ - да бъдат направени такива инвестиции, които да подобрят и физическата среда и да стане едно модерно съоръжение, което да отговаря на съвременните стандарти за игра на тенис.“, сподели кметът Тодор Попов.

„Разбира се имаме съответните клаузи, ако всички тези неща не се случат, то ние ще имаме основанието да поискаме този концесионен договор да бъде прекратен.“, предупреди Попов.

Важно е да каже следното: всички деца, независимо  в кой клуб членуват или участват, ще имат възможност да тренират и играят там, като съответният клуб ще заплаща, както всички останали, които искат да тренират на тези кортове. Заплащането ще е към концесионера, а не към Общината. В решението, което приехме и с което аз съм съгласен, е че цените за другите клубове ще бъдат преференциални. И е редно така бъде. Нито едно дете няма да бъде лишено от достъп за осъществяването на тази дейност, стига да иска.“, увери Тодор Попов.

„Трябва да се подчертаем, че Общината не е длъжна на нито един тенис клуб да осигурява база. Някои хора в годините свикнаха, че всички тези неща ние сме длъжни да им ги даваме и те са си техни, което е несериозно. Всеки един трябва да полага усилия да се развива. Като си направил спортен клуб, трябва да си  направил и сметката тези деца с каква спортна база ще ги обезпечиш, готов ли си, имаш ли план за развитие, имаш ли партньори, които да ти помагат . Всичко това касае инвестиции и развитие.

Времената, в които живеем, искат по-модерен подход и ангажираност. Аз считам, че това там ще се случи, убеден съм. И е много по-хубаво, че местни момчета спечелиха това състезание, което беше максимално открито. Те са си заложили имената, биографиите и съм сигурен, че дори и от чисто емоционална гледна точка това е много по-добре. Процедурата тече дълго време , всички имаха правото да участват, да обжалват. До края стигнахме по един възможно най-коректен начин.“

„Моята основна цел е спортно-техническата дейност - да направим единна система за работа, свързана с всички треньори, които да имат структура за работа, а не както досега всеки да си работи сам за себе си и да не носи отговорност за това какво върши.“, сподели Николай Стойчев, единият от представляващите консорциума "Тенис за Пазарджик".

„Ще поемем ангажимент всеки треньор да изкара съответните курсове, за да може да се профилират и да станат добри в своята сфера. Когато едно дете мине една възрастова група, да отиде при следващ треньор и така в следващите години да върнем Пазарджик в челните места на тениса, както е бил преди 20 години и да имаме отново шампиони, които да прославят града.“, поясни Стойчев.

Неговият партньор Камен Георгиев  подчерта, че всички деца и граждани ще бъдат добре дошли да играят тенис в едни по-добри условия.

 

 

 

Кметът Попов раздаде лаптопи и таблети на деца и младежи от центровете за настаняване в общината
2020-09-18 13:25:54

 Община Пазарджик защити проект по Целева програма за подпомагане на образователния процес на децата и младежите, настанени в социални услуги /ЦНСТДМ/ с/без увреждания от I до XII клас. Проектът се реализира от Дирекция “Социални дейности” чрез договор с Фонд “Социална закрила”. Закупени са 15 броя таблети, 12 броя преносими компютри, две мултифункционални устройства, 5 рутера и е платена интернет такса до края на 2020 година. Оборудването ще подпомогне образователния процес на 27 деца и младежи на възраст от 9 до 18 години.

 „Реализирането на този проект ще обезпечи всеки един от вас с техническо средство – лаптоп или таблет, което да помогне на образователния процес. Искам нищо да не ви липсва, за да сте равнопоставени и да имате същите възможности като всички деца на вашата възраст“, каза кметът на община Пазарджик Тодор Попов, който лично раздаде устройствата  на децата от Центровете за настаняване от семеен тип, при спазване на всички противоепидемични мерки.

 В разговора с кмета децата се интересуваха дали ще могат да ползват техниката и за забавления. „Предимно ще се обучавате на тези лаптопи и таблети, но разбира се, трябва да има и баланс, най-важно е да ви бъдат полезни в учебния процес”, каза Тодор Попов. „Животът ви не е лесен, но вие се справяте изключително добре. Искам да поднеса своето уважение и към целия екип, защото те работят и ви помагат, а оценката за едно общество е как се отнасяме към по-различните и към тези, които имат нужда от подкрепа”, заяви още ...

Тодор Попов: Започваме изграждането на нова зала в Спортното училище
2020-09-18 09:08:02

 Кметът на Пазарджик Тодор Попов подписа договор за изграждането на дългоочакваната зала в двора на Спортното училище. 

„ Днес е още един добър ден за нашия красив град, защото подписахме договор с нашите дългогодишни партньори - "Томов трейд" ЕООД  и  заедно ще изградим спортната зала. Тя е първата от тези, които обещахме и ще се позиционира в двора на Спортното училище. Надявам се в най-скоро време да стане факт, защото нашите спортни клубове имат нужда от това. Радвам се, че това се случва в годината, в която Пазарджик е обявен за Европейски град на спорта, защото това е атестат за всички нас и ние неотклонно вървим стъпка по стъпка към изпълнение на ангажиментите към спортуващите млади хора.“, това сподели кметът на Пазарджик след подписването на контракта.

Той поясни, че "Томов трейд" е доказан строител, основен изпълнител на два големи проекта в Пазарджик - изграждането на завода на "КОСТАЛ" и  базата на "АРИЕТЕ". Следващата или по-следващата седмица, когато фирмата е готова с проектирането, ще бъде направена първата копка.

Залата ще бъде учебно-тренировъчна. Ще има места за 200 души публика. Там ще се провеждат  състезания по различни видове спорт и ще се използва за всички ученически мероприятия. Ще бъдат настанени голяма част от спортните клубове, които през зимата тренират във  физкултурни салони, което създава неудобства. Основното и предназначение обаче ще е за учебно-тренировъчния процес.“, категоричен е Попов.

На втория етап ще бъде изградена още една зала - в Зоната на здравето, през следващата година. Тогава ще започне  и изграждането на открития плувен басейн, по-известен като "Балона". Очаквам до лятото той да бъде готов, за да се ползва от спортните клубове и гражданите.

Със залата в Спортното училище решаваме един  важен въпрос и след като бъде построена и другата зала, ще сме готови изцяло с базовата инфраструктура, която ни е необходима за развитието на спорта в нашия град. Така, както сме казали и обещали, защото това е един от моите приоритети.“, каза още Тодор Попов.

Проектираната сграда ще бъде на един етаж, на който ще са разположени физкултурен салон, съблекални за мъже, жени и хора в неравностойно положение, помещения с душове, общи помещения и фитнес зала. Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 100 календарни дни от получаване на строителното разрешително.

 

 

Тодор Попов: Днес правим поредната стъпка към дългосрочното и трайно управление на отпадъците в региона
2020-09-16 21:01:29

 Кметът на община Пазарджик Тодор Попов и представители на ДЗЗД Център за рециклиране – Пазарджик, подписаха договор за експлоатация и стопанисване на инсталацията за предварително третиране на смесени битови отпадъци от общините Пазарджик, Пещера, Батак, Брацигово, Септември, Белово и Лесичово и на  инсталацията за компостиране на разделно събрани зелени и/или биоразградими отпадъци от общините Батак, Брацигово, Лесичово, Пазарджик и Пещера, разположени на територията на РЦР Алеко Константиново, община Пазарджик.

„В днешния ден се радвам, че успяхме да подпишем един важен за общината договор, който касае експлоатацията на комбинираната инсталация за предварително третиране на битови отпадъци, така наречената компостираща инсталация. Въпреки че освен компостиране  там ще се извършват още редица дейности - като  селектиране и правилно управление на всички отпадни потоци, за да може да удължим срока за експлоатация на нашето депо.“, заяви Тодор Попов.

„Избрахме оператор, който в следващите 5 години ще управлява всички тези процеси. В края на октомври трябва да завършват пробите, които са около 30 дни. Следващата седмица  започва  обучение от страна на изпълнителя и от други специалисти, които имат опит в управлението на такъв вид дейности, така че да подготвим екипа, който да управлява цялата тази инсталация. А тя е доста сложна и доста голяма.

Важно е да се каже, че тази площадка ще ни даде възможност да селектираме тези боклуци и да осъществяваме търговска дейност, т.е. да продаваме  част от тях, за да може да се подпомага управлението на този процес. Подписването на договора е важен етап от  управлението на отпадъците, което  касае не само община Пазарджик, а и други 9 общини в областта, тъй като това е регионално сметище.“, категоричен е Попов.

„Проблемът с отпадъците не само в България, но и в света става огромен. Виждаме какво се случва. Виждаме как се возят постоянно и се депонират по разни места отпадъци. Това не може да продължава. Всички ние трябва да сме отговорни и затова моята амбиция е до края на годината да имаме яснота за изграждането на такъв тип съоръжение, което да ни позволи да обработваме отпадъците - не само да ги складираме. Защото ще сепарираме, ще компостираме, ще трупаме едни бали с компост и разни неща, но това не ни решава  кардинално проблема с боклуците. В света има достатъчно измислени технологии, които работят и на практика третират отпадъка.

До края на годината ще представим една концепция и ще се опитаме да бъдем по-иновативни, за да предложим дългосрочно  решение на проблема  в нашата община. Защото рано или късно ще напълним сегашната клетка. Дори и да направим и втора - ще запълним и нея. Не можем да правим до безкрай клетки и там да стоят отпадъци за стотици години. Както е със старото ни сметище. Това, че в момента ние го рекултивираме, не означава, че под него процесите ще спрат. Затова мислим да направим улавяне на газовете, които са невидими и се отделят ежедневно.

Стараем се да бъдем  иновативни и мисля, че до 2-3 години Пазарджик трябва да реши дългосрочно и устойчиво проблема с отпадъците, който ще става все по-осезаем. Ние като общество консумираме все повече, разполагаме с все повече, видно е от всички статистики и показатели. И едва ли ще се ограничаваме и ще изхвърляме по-малко боклуци.

Затова в днешния ден това, което правим, е поредната стъпка устойчиво, дългосрочно и адекватно да управляваме този проблем. Тук отварям и една скоба - тъй като всичко това струва и пари, при всички положения в годините, това съм го казвал и преди, ние  ще вървим към поетапно увеличаване на таксата. Да, Европа ни даде средства, даде ни и логистиката, но парите за управлението на тези пречиствателни станции и сметища и за издържането на този процес трябва да си ги плащаме ние. Няма кой да ни плати сметката.

Предвижданото увеличение ще е, разбира се в социално поносими граници - в рамките на 20-25%. Говорим за нетно увеличение от порядъка на 20 лева годишно на всеки един, което е по-малко от 2 лева на месец.

Трябва да си плащаме, за да имаме едно модерно управление на отпадъците, които ние всички генерираме. Но пък при всички положения ще живеем в една по-добра среда. Помним какво беше преди 2-3 години, преди да направим това депо. Тези неща не трябва да се забравят. Ние сме отговорни и казваме нещата такива, каквито са. Така е най-почтено.“, завърши кметът на общината.

 

Поздрав на кмета Тодор Попов по повод Първия учебен ден - 15 септември
2020-09-15 08:47:06

 СКЪПИ УЧИТЕЛИ, УЧЕНИЦИ, РОДИТЕЛИ, МИЛИ ПЪРВОКЛАСНИЦИ,

Отново е 15 септември! И днес отново изпращаме децата на училище, водени от изконното знание на българина, че богата и просперираща нация, може да бъде само образованата нация!

Мили първокласници,

Вие сте символът и сърцето на този ден! Бъдете здрави, винаги любознателни и упорити. Убеден съм, в училището ще намерите нови приятели и нови мечти!

Скъпи зрелостници,

Нека тази година бъде много успешна за Вас. Бъдете уверени, преодолявайте предизвикателства, осъществете амбициите си! Вярвам, че независимо по кой път ще поемете през следващите години, Пазарджик винаги ще има специално място в сърцата Ви!

Драги ученици,

Учете усилено, вървете смело напред, отстоявайте и утвърждавайте себе си! Вземете всичко прекрасно от ученическите години, защото те наистина са незаменими!

Уважаеми учители,

Въпреки предизвикателствата на днешния ден, останете все така всеотдайни вдъхновители! Гордейте се с професията си, защото без нея не би могъл да се реализира нито един достоен човек!

На Вас, скъпи родители, е отредено да преподавате друг вид уроци! Бъдете до своите деца, подкрепяйте ги и им показвайте доброто и стойностното около нас!

На добър час на всички!

ТОДОР ПОПОВ 

Кмет на Община ...

1  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  16  17  18  19  20  >> 
Всички права запазени © Разработено от Ирида Дизайн